Kako odviknuti psa od pretjeranog lajanja dok vas nema doma?

Foto: Shutterstock

MNOGO je razloga zbog kojih psi laju. Laju tijekom igre, kada žele nekoga pozdraviti ili kada žele pažnju. Međutim, duže lajanje može značiti da je vaš pas nesretan ili nezadovoljan pa je važno otkriti uzrok. Često se događa da psi opsesivno laju kada su sami doma, što znači da teško podnose usamljenost.

Metode kojima možete odučiti vašeg psa od pretjeranog lajanja:

1. Neki psi jednostavno ne vole kada im vlasnik odlazi i ostavlja ih doma. Naviknite psa na to da ćete izlaziti na različite periode i u različito doba dana. Ponašajte se kao da je to nešto uobičajeno te ne pozdravljajte psa kada odlazite.

2. Pokušajte psa povremeno ostavljati samoga u sobi, prvo na nekoliko minuta, a zato postupno produžujte vrijeme. Ako laje, ne popuštajte i nemojte ulaziti sve dok pas barem kraće vrijeme ne bude tiho. Nakon toga ga nagradite.

3. Neki će psi lajati jer žele bio dio događaja izvan kuće. Zbog toga, ako ga ostavljate samoga, smjestite psa u prostoriju u kojoj neće vidjeti što se događa vani.

4. Ne ostavljajte psa dugo samoga. Britansko Kraljevsko društvo za prevenciju nasilja nad životinjama (RSPCA) preporučuje da psa ostavljate samoga najduže četiri sata u komadu. Ako vas duže nema, zamolite nekoga da obiđe psa ili, još bolje, kratko ga prošeta ili pusti u vrt.

5. Ako ste izašli po danu i nećete se vratiti do mraka, ostavite upaljena svjetla u kući.

Pročitajte više