Kako vam pas pokazuje naklonost?

Foto: Shutterstock

ONI nam ne mogu reći što osjećaju, ali psi nam određenim radnjama i ponašanjem mogu pokazati svoju naklonost. Za vas smo dešifrirali pseće znakove nježnosti.

Mahanje repom

Mahanje repom je prvi signal koji ljudi primjete, ali time pas ne pokazuje baš uvijek naklonost. Pas može mahati repom kada mu je drago što vas vidi ili kada ga češkate po leđima. Tada je značenje sigurno pozitivno.

Međutim, pas nekada maše repom kako bi pokazao strah ili nervozu. Razmijevanjem suptilnih razlika u mahanju repa otkrivamo prave emocije našeg ljubimca - još jedan razlog zbog kojeg psima ne treba kupirati repove.

Lizanje


Čin lizanja takođe ima više značenja, ali ako vas pas liže da vas pozdravi, to je često znak naklonosti. Nježni psi vas mogu lizati pri susretu, nakon maženja ili prilikom zajedničkog drijemanja na kauču.

U psećem svijetu, lizanje je odraz predavanja dominantnom članu čopora. U odnosu pas-čovjek, lizanje je jedan od načina da se životinja zbliži sa svojim ljudskim prijateljem, na taj način se opušta i pokazuje poštovanje.

Lajanje i skakanje

Psi se vole igrati s drugim psima tako što laju jedni na druge, skaču i grickaju se. Ako vas pas smatra prijateljem, tako će se, s vremena na vrijeme, ponašati i prema vama. Ljubimac vas može ozlijediti noktima ili zubima, naravno, nenamjerno i treba znati da vam ne želi nanijeti bilo kakvu štetu.

Osmijeh

Ako vam se učinilo da vam se pas osmijehnuo, možda ste ipak u pravu. Istraživanja su pokazala da psi, isto kao i ljudi, koriste izraze lica kako bi pokazali što osjećaju, a čak koriste neke iste mišiće za stvaranje tih facijalnih ekspresija. Zato, pažljivo promatrajte psa kako biste uočili znakove emocija, piše portal Životinje.rs.

Pročitajte više