Mačji beskućnici: što napraviti s mačićima lutalicama

Foto: Shutterstock 

NAJSLAĐA neželjena stvorenja u susjedstvu definitivno su mačići lutalice. Svakodnevno se boreći s bolestima, gladi, napadima životinja i ljudskom okrutnošću ove životinje umiru mlade. Ako pronađete mačku lutalicu evo što trebate napraviti kako bi joj pomogli da živi sretan život. 

Promatrajte mačiće, ali ih nemojte micati. Moguće je da je njihova mama mačka negdje u blizini, ali ako se ne pojavi do kraja dana to bi mogao biti problem. Ako su mačići uznemireni i jako glasni, to može upućivati da se nešto dogodilo mački i da se ne može brinuti za svoje leglo. 
 
Ne unosite mačiće u kuću, osim ako su u opasnosti. Mačiće je najbolje ostaviti vani kako bi se mačka za njih pobrinula. Ako se uvjerite da nema mačke koja se brine o njima, malene stavite u prijenosnik za mačke i odvedite veterinaru ili se obratite najbližem azilu za pomoć. 
 
Pobrinite se da su mačići na toplom i sigurnom. Ako su vremenski uvjeti nepovoljni, mačiće unesite u zatvoreni prostor. Osigurajte im kutiju za spavanje, svježu vodu i hranu te pijesak za obavljanje nužde. 
 
Hranite ih kombinacijom konzervirane i suhe hrane, jer hranjenje samo konzervama može izazvati proljev kod mačića. 
 
Odlučite želite li zadržati mačiće ili ih predati azilu. Ako se namjeravate sami brinuti za mačiće imajte na umu da će socijalizacija mačića olakšati njihovo kasnije udomljavanje. Ako se mačići ne socijaliziraju u prvih 12 tjedana, poslije to više nije moguće. 
 
Budite oprezni kada uzimate lutalice, jer iako se čine prijateljski raspoložene, mogu vas ogrebati i ozlijediti. Nosite rukavice dok se mačići ne naviknu na vas. Možda jesu mali, ali njihove kandže i zubi su oštri. 
 
Držite lutalice odvojene od svojih ljubimaca kako bi spriječili sukobe i potencijalni prijenos neke bolesti. 
 
Potražite pomoć udruga za zaštitu životinja i veterinara oko zbrinjavanja i kasnijeg udomljavanja mačića. 
 
Prije nego uzmete s mačiće provjerite imaju li majku i da li je mama mačka možda kućna mačka koja je odlutala. 
 
Svaka mačka može imati dva do tri okota godišnje s pet do šest mačića! Sterilizirajte mačku kako bi spriječili neželjene okote i male mačje beskućnike. 

Pročitajte više