Simpatični glodavac: Hrčak

Simpatični glodavac: Hrčak

Foto: Shutterstock

HRČAK je bio nepoznata vrsta sve dok prije 70 godina grupa zoologa nije pronašla obitelj hrčaka u pustinji Sirije. Ubrzo su ove životinjice zbog svoje prilagodljive i vesele naravi postale jedne od češćih ljubimaca. Ime su dobile od njemačke riječi "hamstern" koja znači stvaranje zaliha, a to je upravo ono što hrčak radi s viškom hrane. Postoji nekoliko vrsta hrčaka koji se drže kao kućni ljubimci, a najčešći su sibirski, sirijski, kineski i ruski hrčak. Hrčaka ima različitih, od jednobojnih do šarenih. Ako ste se i vi odlučili za udomljavanje hrčka, evo nekoliko savjeta kako brinuti o njima. 

Kada pripremate prostor za hrčka u svom domu imajte na umu njegove navike u prirodi. To je životinja koja živi pod zemljom i izlazi noću u potrazi za hranom. Kućni hrčak i dalje preferira "noćnu smjenu" pa je dobro da kavez stavite na tiho i tamno mjesto, daleko od propuha, direktnog sunca i buke. Na dno kaveza postavite obični papir na koji ćete staviti piljevinu, sijeno ili komadiće papira kako bi hrčak mogao kopati i napraviti gnijezdo.
 
Ruski i sibirski hrčak vole živjeti u paru, ali ako stavite dva sirijska hrčka zajedno, svađa je zagarantirana.  Hrčak treba prostor za skrivanje kako bi se osjećao sigurno, najbolje male kartonske kutije koje se mogu redovito mijenjati. Poznati su glodavci pa pazite da u kavezu nema ništa otrovno i lako lomljivo kako ne bi progutali i ozlijedili se.
 
Imaju snažan metabolizam pa im treba osigurati konstantan pristup hrani i vodi. Kao bi izbjegli nered i prolijevanje, vodu im dajite iz boce namijenjene glodavcima. Neki hrčci vole sjediti u posudama s hranom, pa izaberite teže keramičke posude kako bi izbjegli prosipanje hrane.Poštujte hrčkovu potrebu za redom i posudu s hranom smjestite na drugi kraj kaveza, udaljenu od prostora gdje spavaju i obavljaju nuždu. 
 
Prehrana im je raznovrsna, od gotove mješavine hrane koja se kupi u trgovini do voća i povrća. Prehranu upotpunite maslačkom, salatom, špinatom, mrkvom, jabukom i drugim voćem. Idealna prehrana je kombinacija sjemenki, zelenja i poslastice u obliku kriške jabuke ili cvjetače. Ne dajite im sirovi grah, sjemenke jabuke, klice krumpira, peršin i zelene dijelove rajčice jer mogu biti otrovni za hrčka. 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
U prirodi hrčak prijeđe veliku udaljenost u potrazi za hranom pa to objašnjava njihovu potrebu za vježbanjem u kavezima. Kotači za vježbu dobar su izbor, ali oni ne bi trebali biti jedina fizička aktivnost za hrčka. Obogatite njegov "zabavni centar" s nečim za žvakanje, primjerice pseći keks ili grančice bukve, vrbe, lješnjaka ili neke voćke. Tako ćete održavati zdravlje njihovih zubi. Kartonske kutije, role wc papira ili papirnatih ručnika izvrsne su, jer se hrčak u njih može zavlačiti, žvakati ih i igrati se s njima. Drvene ljestve ili grančice čvrsto postavljene unutar kaveza omogućit će hrčku da pokaže svoju sposobnost penjanja. 
 
Hrčak može biti nervozan ako ga ometate za vrijeme dnevnog sna, zato čišćenje, hranjenje i maženje ostavite za kasno popodne ili večer. Svaki dan čistite prostor gdje obavlja nuždu, a kako hrčak voli stvarati svoju malu škrinju s blagom gdje skriva sitnice, uvijek provjerite i taj prostor zbog pokvarljive hrane. Svakodnevno čistite bocu s vodom kako se ne bi stvorile bakterije i uvijek im dajite svježu  vodu. 
 
Dva puta tjedno promijenite podlogu u kavezu i zamijenite sve izgrizene i potrgane igračke. Ako morate maknuti hrčka iz kaveza za vrijeme čišćenja, jednostavno postavite kutiju u njegovu blizinu i on će utrčati u nju da se sakrije. Držite ga u rukama oprezno, po mogućnosti iznad neke površine kako ne bi pao na pod ako se uspije izmigoljiti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara