Mačka vs. voda: Zašto mačke mrze vodu i kako ih okupati?

Foto: Shutterstock

MAČJA nesklonost vodi prihvaćena je kao činjenica koja a priori stoji. Međutim, nisu sve mačke hidrofobi.

Jedna od mačaka koja voli vodu jest prekrasna turska Van mačka, nazvana po jezeru Van kojim je nerijetko plivala. Ona uživa u vodi, a to se vidi i po širem prsnom košu koji je prilagođen kretanju vodi. Međutim, ako imate mačku bilo koje druge pasmine, vaša ljubimica vjerojatno bježi od kupanja i kiše glavnom bez obzira.

Loša iskustva i genetika


Ako su jedina mačka iskustva vezana uz vodu pljusak, prisilno kupanje ili špricanje kao disciplinska mjera, kako bi voljela vodu? Međutim, tu su i genetske predispozicije jer ni velike mačke kao što su lav i leopard ne vole vodu jer iz vode na njih vrebaju grabežljivci poput krokodila pa se jednostavno drže podalje. S druge strane, neke su se velike divlje mačke koje nemaju životinjskih neprijatelja u vodi, poput azijske divlje mačke, prilagodile pa često zaplivaju kako bi se rashladile i zarone kako bi ulovile plijen

Fascinacija vodom



Iako se ne vole kupati, mnoge su kućne mačke fascinirane vodom pa će umočiti šapu i pošpricati okolinu ili dugo pozorno gledati kako iz slavine teče voda. Za mačke impresionirane vodom dobro je nabaviti malu cirkularnu fontanu koja će im privlačiti pozornost te ih potaknuti da više piju.

Kako okupati mačku?

Za razliku od pasa, mačkama je kupanje gotovo nepotrebno jer se čiste same. Međutim, ako upadne u nešto ljepljivo ili smrdljivo ili ima kožnu bolest koja zahtijeva kupanje, trebat ćete je nekako naučiti da se suoči s tekućim neprijateljom. Najbolje je početi je navikavati na vodu kada je sasvim malena. Za početak je stavite u lavor ili kadu, umirujte je te joj samo prebrišite krzno vlažnom krpom. Ako je to podnijela mirno, pokušajte polako napuniti kadu mlakom vodom te je polijevajte preko krzna. Nanesite malo šampona za mačke, protrljajte te isperite krzno. Pazite da dobro isperete šampon kako joj ostaci ne bi iziritirali kožu ili ušli u usta kada se sljedeći bude sama čistila lizanjem. Osušite je suhim, mekanim ručnikom.

 

Pročitajte više