Briga o starijim mačkama: Na što trebate usmjeriti pažnju?

Foto: Shutterstock

BRIGA o starijoj mački nije ništa teža od brige za mačića ili mačku zrele dobi, ali postoji nekoliko stvari na koje trebate malo više usmjeriti pažnju.

Briga za oči


Kao i ljudima, i mačkama u poodmakloj dobi slabi vid. Zamolite veterinara da joj na sljedećem pregledu pregleda i oči. Ako joj vid značajno oslabi, važno je držati se stare rutine kako ne biste zbunili vašu ljubimicu. Neka joj okruženje bude čisto, a posude za hranu, vodu i nuždu uvijek na istom mjestu.

Dodaci prehrani

Ako vam mačka počinje imati slabe kosti, razmislite o uvođenju kalcija kao dodatka prehrani. Također joj olakšajte kretanje i pazite da ne skače previsoko. Primaknite joj namještaj tako da se može lakše popeti na mjesta na koja inače ide.

Promjena hrane

Ako vam je mačka počela gubiti zube i još uvijek jede suhu hranu, zamijenite je mokrom kako bi mogla lakše žvakati. Zamolite veterinara za savjete o čišćenju zubi.

Srce


Tražite veterinara da vašoj mački u najboljim godinama pregleda srce jer srčane tegobe mogu dovesti do skupljanja tekućine u plućima, visokog krvnog tlaka i drugih ozbiljnih stanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara