Osam ključnih pravila za vlasnike pasa

Foto: Shutterstock
 
PRIJE nego nabavite psa trebate znati da je pas velika obaveza i ako mu se ne želite ili ne možete dovoljno posvetiti, onda je bolje da odustanete. Svaki pas treba odgoj, socijalizaciju, ljubav i pažnju. Evo nekoliko stvari koje bi svaki vlasnik psa trebao imati na umu. 
 
1. Psi vole rutinu
 
Psi su bića od navike i vole ono što im je poznato. Nepoznate stvari ili situacije mogu uzrujati vašeg psa pa imajte to na umu kada analizirate njihovo ponašanje i započinjete s treningom. Ako redovito radite sa svojim psom on će se naviknuti na rutinu i zavoljeti je. 

2. Pas nije impulzivna odluka
 
Nikad impulzivno ne kupujte psa. Prije nego što pas dođe u vašu kuću zapitajte se imate li dovoljno vremena, da li ste dosljedni, imate li uvjete za psa, što ukućani misle o vašoj odluci, što susjedi misle o tome i najvažnije, ako pas treba izaći u tri sata ujutro, usred zime, hoćete li ga rado izvesti.
 
3. Postoji pas za svaku obitelj
 
Ako ih se dobro hrani, izvodi u šetnju i brine o njima psi mogu biti svugdje sretni. Kada birate psa važno je da se može uklopiti u vaš stil života. Ako imate djecu izaberite strpljivog i privrženog psa, ako imate mali stan nemojte izabrati bernardinca ili ako nemate previše vremena izaberite psa koji ne zahtjeva duge šetnje. 
 
4. Nikad ne kupujte psa djeci
 
Pas bi trebao biti odgovornost roditelja, a ne djece. Iako pas i dijete mogu postati najbolji prijatelji, djeci je nekad previše sva ta briga oko psa. Zato je sve više azila puno pasa koji su bili nečiji poklon za rođendan ili kraj školske godine. Kupite psa samo ako će on biti obiteljski pas i ako ćete svi preuzeti odgovornost za njega.

5. Nikada ne prestajemo odgajati psa
 
Osnovna dresura traje kratko i podrazumijeva osnovne naredbe kao što su "dođi" ili "sjedni", ali s tim odgoj psa ne završava. Cijeli pseći život trebate odgajati i usmjeravati svog psa, učeći ga što je dobro i ispravno ponašanje.
 
6. Psi nisu ljudi
 
Pri odgoju psa imajte na umu da oni nisu ljudi i nemaju složene emocije kao mi. Oni ne znaju odrediti vrijeme, ne znaju razlikovati da li ste odsutni tri ili šest sati i ne žvaču tepih zato što imate novu curu ili dečka. Oni su jako jednostavni i njihove reakcije i potrebe su isto takve.
 
7. Psi trebaju vaše poštovanje i ljubav
 
Ako od svog psa očekujete odanost i ljubav, to isto trebate pružiti psu. Poštujte psa i vodite računa o njegovim potrebama, a za uzvrat ćete dobiti odanog prijatelja za cijeli život. 
 
8. Pas vam može promijeniti život
 
Psi će vam promijeniti pogled na život i pomoći vam da budete bolji i otvoreniji prema novim stvarima. Oni će izvući na površinu ono najbolje u vama.

Pročitajte više