Pas lavljeg srca: Pekinezer

Foto: Shutterstock

PEKINEZERI su vrsta malog psa, porijeklom iz Kine. Prema legendi, pekinezer je nastao iz ljubavi lava i majmunice. Ovi psi imaju dugu i plemenitu povijest kao pratitelji budističkih monarha i kineskog plemstva, a popularnost uživaju i u ostatku svijeta. Carevi su ih držali kao svoju stražu, a vjerovalo se kako svog gospodara štite i na onom svijetu, pa ih se često ubijalo nakon careve smrti kako bi mogli otići s njim na onaj svijet. Jako su suzdržani prema ljudima, a odanost i ljubav pokazuju samo gospodaru. Zahvaljujući njegovom specifičnom izgledu, duga svilenkasta dlaka i spljoštenja njuška, lako ga je prepoznati, ali zbog toga zahtijeva posebnu njegu. 

 
Ovaj pas ima dugačku dlaku koja se linja u velikim količinama i zahtijeva redovitu njegu. Potrebno ga je svakodnevno čistiti i četkati, a ponekad je potreban i posjet psećem frizeru na redovito kupanje i uređivanje. Zbog dugačkog i gustog krzna pekinezeri se lako pregriju, pa ih je potrebno konstantno rashlađivati u ljetnim mjesecima kako ne bi doživjeli srčani udar.
 
Nabori na licu trebaju se redovito čistiti i vlažiti kako bi se izbjeglo nakupljanje prljavštine i moguća infekcija. 
 
Pekinezer živi relativno dugo, u prosjeku 11 godina, a najčešći uzrok smrti su problemi s vitalnim organima, neurološki problemi ili zatajenje srca. Šum na srcu čest je kod pekinezera, ali se on očituje tek kada je pas u srednjoj dobi, 6 ili 7 godina, i tada ga je teže liječiti. 
 
Glava i lubanja pekinezera manje su od normalne veličine, njuška je kratka i spljoštena, što može stvarati probleme s disanjem.Ponekad je njuška jako kratka i nosnice uske pa je potreban kirurški zahvat kako bi se olakšalo psu. 
 
Izgled njihove glave pogoduje razvoju problema s očima. Iznad oka im se mogu stvoriti ranice ili čirevi, a posebno su osjetljivi na bilo kakvu traumu oka, primjerice udarac. Suhi keratitis ili keratokonjunktivitis sicca čest je kod pekinezera. To je upala oka koja obuhvaća rožnicu, konjunktivu i suzne žlijezde što kao posljedicu ima smanjenu proizvodnju suza i loše podmazivanje oka. Liječi se antibioticima za suzbijanje upale i umjetnim suzama. Progresivna retinalna atrofija je genetski nasljedna bolest kod koje se postepeno razvija sljepoća i česta je kod pekinezera. 
 
Pekinezeri imaju relativno dugačku kralježnicu u odnosu na noge, što može biti uzrok slabosti u leđima ili čak ozljeda ako ga se ne nosi ispravno. Kako je pekinezer mali pas uobičajeno je da ga vlasnici nose. Pri tom morate pripaziti da mu osigurate potporu na prsima i ispod abdomena. Zbog kratkih nogu ponekad imaju problema s penjanjem po stepenicama pa ih je poželjno nositi kako se ne bi ozlijedili.
 
Iako neki pekinezere ne smatraju idealnom pasminom zbog brige koju zahtijevaju i zdravstvenim problemima, ali ako ste spremni odvojiti vrijeme i pravilno brinuti za njega ovaj će vam pas dugo godina biti pravi prijatelj. 

Pročitajte više