Prehrana štenaca: Što je najvažnije?

Foto: Shutterstock

DA BI vaš pas bio zdrav i dugovječan, neophodno je da mu ishrana pruži materije koje su u ravnoteži i kvalitativno i kvantitativno, i tako pokrije sve njegove dnevne potrebe (oko pedeset neophodnih hranljivih sastojaka).

OBROK OVISI O UZRASTU

Naravno, potrebe za hranom variraju ovisno o uzrastu. Mladi, odrasli i stari psi trebaju se hraniti različito i posebno prilagođeno životnoj dobi.
Dobro organizirana ishrana podrazumijeva da je hrana:
- prilagođena njegovom uobičajenom ponašanju prilikom ishrane, specifičnostima njegove probave i metabolizma;
- dovoljna i uravnotežena ovisno od njegovom okruženju;
- privlačna, ali i ekonomična.

ŠTENE
Da bi se štene pravilno razvijalo i raslo, neophodno je da se precizno kvantitativno procijeni potreba za hranom. Potrebno je da se dobro upoznamo s procesom rasta od trenutka kada štene prestane sisati. Težina koja se kod šteneta mjeri svakodnevno (prosječno dnevno dobivanje na težini ili G.M.Q.) raste nakon rođenja, ne bi li dosegla jedan period mirovanja različite dužine, potom se postepeno smanjuje ako se životinja približava zrelom životnom dobu.

ŠTENAD SITNE PASMINE

Kod štenadi sitne pasmine se povezuju rana zrelost i usporen rast. Odmah nakon rođenja, oni su prilično teški i približavaju se težini koja odgovara nagibu njihove krivulje rasta. To dobivanje na težini, s obzirom na to da je dostiglo apsolutnu vrijednost, opada vrlo brzo. Njihove potrebe u ishrani je lako zadovoljiti, tim prije što se dojenje poklapa s periodom maksimalnih zahtjeva.

ŠTENAD KRUPNE PASMINE
Za razliku od štenadi sitne pasmine, štenad krupne pasmine zadaje više glavobolja. Njihova težina na rođenju je vrlo mala, teže sazrijevaju (dugo i intenzivno rastu), dojenje je reducirano i skraćeno, završava se prije faze maksimalnog razvoja. Dakle, za štenad krupnije pasmine je neophodno dobro organizirati obroke.

HRANJENJE ŠTENETA

Pri hranjenju treba voditi računa:
- o raznolikosti rasa i krivuljama rasta;
- o tome je li i u kojoj je mjeri štene sposobno probavljati namirnice.

Ako određene namirnice ne probavlja, morate obratiti pažnju koje su, i naravno, nastojati ih izbjeći, uz prikladnu zamjenu. Preporučuje se da štene unese visok postotak proteina (30 % suhe tvari za sitne pasmine, 37-38 % za krupne), vodeći računa o kvaliteti tih proteina.

Morate imati na umu da je mladi pas mnogo osjetljiviji na svaki deficit proteina, s obzirom na to da taj deficit uzrokuje usporeni rast, nepovratni poremećaj u tjelesnom sklopu, anemiju, pad krvnih proteina i nedovoljni broj antitijela što dovodi do pada imuniteta.

Treba voditi računa i o pravilnom unosu kalcija i fosfora da bi se spriječila osteofibroza (ozbiljna bolest kostiju) koja nastaje uslijed nedovoljne mineralizacije kostura, i može se smatrati čestim oboljenjem kod štenadi koja se hrani isključivo mesom ili domaćim kašama, bez dodatnih minerala. Osnovni postotak fosfora i kalcija u namirnicama mora se kretati između 1,5 i 2 % kalcija, a 1-1,5 % fosfora u odnosu na suhu tvar.

Štene ne treba da jesti previše ni premalo. Posebno ne treba kljukati psa hranom misleći da mu to pričinjava neviđeno zadovoljstvo, zato što će se udebljati i kasnije s tim imati problema. Čak se savjetuje da se izbjegava vlažna ili domaća hrana koja je jako ukusna. Preporučuje se kompletna hrana, suha ili u juhi, pri čemu štene najbolje regulira svoju dnevnu potrošnju. Pojedini proizvođači predlažu posebnu hranu za krupne pse.

Period rasta je najvažnija faza života psa, koja će utjecati na sve kasnije aktivnosti. Ishrana mora biti apsolutno savršena u tom smislu, posebno kada je u pitanju krupna štenad, piše portal Životinje.rs.

Pročitajte više