Pseće razlike: Koliko se razlikuju mužjak i ženka?

Foto: Shutterstock

MISLITE da ste odabirom pasmine donijeli sve važne odluke prije nabavke psa? Varate se. Preostalo vam je još odlučiti želite li mužjaka ili ženku.

Kada govorimo o razlikama između spolova kod pasa, moramo imati na umu da su one općenite i kod određenih pasmina ima iznimaka, ali kod pojedinih primjeraka. Dakle, ove razlike treba više tretirati kao sklonosti nego kao određene karakteristike. Uzgajivači i treneri se slažu u jednom: razlike među pojedinačnim psima definitivno su veće od razlika među spolovima. Međutim, u čemu se to mužjaci razlikuju od ženki?

Temperament

Mužjacima generalno treba više pažnje i izazova. Fokusiraniji su na ljude od ženki koje su neovisnije i manje naporne kada je u pitanju traženje pažnje. Mogu biti prijazne kao i mužjaci, ali nakon vremena vole svoj mir, dok će mužjaci pokušati izvući vas što je moguće više pažnje i vremena. Ako imate i mačku, ženka će se s njom bolje slagati od mužjaka. Također, ako već imate jednoga psa, bilo bi dobro da drugi bude drugog spola jer bi u protivnom moglo dolaziti do sukoba. Dok je dva mužjaka uz određen trud moguće naučiti na suživot, dvije će se ženke mnogo teže podnositi u istom domaćinstvu.

Trening

Rašireno je mišljenje da je ženke lakše trenirati od mužjaka jer se bolje fokusiraju. Mužjaci znaju biti nestašni i razigrani pa ih je ponekad teško držati koncentriranima na jednu stvar duže vrijeme.
Međutim, na natjecanjima tradicionalno dominiraju mužjaci, pretpostavlja se zbog toga što su skloniji udovoljavanju ljudima. Također, ženkina spremnost na trening ovisi o njenom spolnom ciklusu te o tome je li skotna, ima štence i sl.

Druženje s djecom

Gotovo se svi psi slažu s djecom, ali postoji vjerovanje su ženke bolji odabir u tom slučaju jer su općenito pažljivije i zaštitnički raspoložena prema svim mladuncima, pa i ljudskim. Mužjaci djecu vide samo kao društvo za igru tijekom koje bi možda ponekad mogli biti i pregrubi.

Cijena sterilizacije i kastracije

U ovome nema generaliziranja. Sterilizacija ženke košta više od kastracije mužjaka jer se radi o mnogo kompliciranijem zahvatu kojega je i vrijeme oporavka duže.

Konačna odluka

Ako želite šampiona na natjecanjima, povijest pokazuje da je za to bolji odabir mužjak, dok je ženka bolji izbor ako ne želite psa koji se od vas nikada ne može odvojiti. Međutim, osim ako baš ne želite štence u vašem domu, nema prevelike razlike između mužjaka i ženke.

Pročitajte više