Savjeti za besprijekorno čist akvarij

Foto: Akvarij.net

AKO želite kristalno čist akvarij te zadovoljnog ljubimca, ovo su stvari na koje morate pripaziti.

1. Filter
 
Vaš akvarij neće ostati predugo čist, ako nemate filter. Bez njega, prljavština će samo plutati po akvariju, a to ne želite svom ljubimcu. Učinite dobru stvar i nabavite spremnik s filterom.
 
2. Hrana
 
Vaša ljubimica ponekad neće pojesti svu hranu, koju joj date, a sve ono što ostane plutati 5-10 minuta nakon davanja, izvadite mrežicom. Razlog je vrlo jednosatvan: ribe ne jedu desert, a vi ne želite nered na dnu akvarija.

3. Sindrom novog akvarija
 
Novi akvariji često znaju biti mutni, čak i ako sve radite po pravilima. Mliječna boja u vodi, obično je izazvana bakterijskim cvatom, no to neće naštetiti vašem ljubimcu, ako mijenjate vodu redovito. To je uobičajena nuspojava spremnika za vodu, dok ne postignu kemijsku stabilnost. Mijenjajte vodu dva puta tjedno i problem bi trebao nestati.
 
4. Alge
 
Zelenu vodu uzrokuju alge. Većina spremnika ima nekoliko mrlja tu i tamo, koje ribe vole kljucati, no mala količina algi u akvariju nije nešto što bi vas trebalo zabrinjavati. No, previše svjetla dovodi do bržeg rasta algi, što može s vremenom postati problem. Nemojte stavljati akvarij blizu prozora i nemojte držati upaljena svjetla u njemu više od 10-12 sati na dan.
 
5. Kemijska intervencija
 
Flokulant je kemijska tvar, koja se dodaje zamućenoj vodi u postupku bistrenja. On povezuje vrlo male čestice ostataka u vodi, radeći veće, dovoljno da ih ulovi filter.

Pročitajte više