Tropske ribice za početnike

Foto: Shutterstock

KADA krenu s nabavkom akvarija i ribica svi prvo požele one najšarenije i najljepše ribice. Ali takve ribe žive u akvarijima sa slanom vodom i nisu preporučive za početnike zbog komplicirane postavke i održavanja takvih akvarija. Idealna zamjena u slatkovodne tropske ribe za koje ćete se lakše brinuti, a bit će jednako lijep ukras vašem domu. Evo nekoliko savjeta koje bi svaki početnik trebao imati na umu kad kupuje ribice.

 
Jednom kada ste postavili akvarij, možete započeti s odabirom ribica. Većina ljudi ribice bira prema izgledu, ali to je pogrešan način. Prije konačnog odabira trebate znati koliko ribica možete držati u akvariju i koje vrste mogu živjeti zajedno. Tek kada ste to savladali, možete kupovati.
 
Kada kupujete akvarij, odmah kupite najveći koji možete priuštiti, jer će vam to dati više izbora kada su ribice u pitanju. Nemojte odmah napuniti akvarij sa svim ribama koje mogu stati u njega. Nabavite prvo nekoliko ribica i dajte ima tjedan ili dva da se priviknu i da se sustav za filtraciju u akvariju privikne na novu primjenu. Tek nakon toga nabavite još ribica.
 
Količina ribica ovisi o njihovoj veličini i veličini akvarija. Ne zanosite se činjenicom da kod prodavača u akvariju živi na desetke riba. Kako bi vaše ribice bile sretne važno je da ne prenatrpate akvarij. Morate imati na umu i da neke ribe koje ste nabavili nisu potpuno narasle, pa i to treba uzeti u obzir kod odluke o konačnom broju. Idealno bi bilo otprilike litra vode na jedan centimetar ribe. 
 
Za početak izaberite vrste koje možda nisu toliko lijepe, ali su izdržljive i moći će preživjeti neke početničke pogreške. 
 
Raspitajte se da li ribe koje ste odabrali trebaju posebne uvjete kao što su temperatura vode, posebni filteri i prehrana, jer to su stvari koje kao početnik želite izbjeći. 
 
I za kraj, možda najvažnije. Kada birate ribe pazite da one mogu živjeti zajedno i da velike ribe ne pojedu male. Primjerice Sijamski borac je prekrasna riba, ali oni napadaju druge ribe jarkih boja. Riba Anđeo je još jedna prekrasna riba koja ima sklonost agresiji i često pojede manje ribe.
 
Donosimo vam popis riba koje ne zahtijevaju puno brige, izdržljive su, atraktivne i, što je važno, sve mogu živjeti zajedno u istom akvariju.
 
Guppy je riba srednje veličine s repom prekrasne boje. One su jako izdržljive, ali i sklone razmnožavanju.
 
Neonke su malene ribe koje se trebaju držati u grupama od šest ili više riba iste vrste.
 
Molly dolaze u različitim varijacijama boja, između crne i srebrene. Relativno su lijepe ribe i nisu agresivne.
 
Pleco, riba čistač koja poprilično naraste. Izvrstan je dodatak svakom akvariju kako bi ga pomogao održavati čistim.
 
Barbusi dolaze u mnogo različitih boja, ne na rastu previše i dobro funkcioniraju u zajednici s drugim ribama.
 
Platy dolaze u raznim bojama i lijep su dodatak svakom akvariju.
 

Pročitajte više