Više ljubimaca u jednom domu: Kako upoznati psa i mačku?

Foto: Shutterstock

NETRPELJIVOST psa i mačke toliko je poznata da postoji čak i izreka "Slažu se kao pas i mačka". Mogu li se pas i mačka ipak dobro slagati?

Upoznavanje je ključno. Ako u dom dolazi mačka, vrijeme je za ponavljanje lekcija lijepoga ponašanja s vašim psom, i to nekoliko dana prije dolaska mačke. Prije nego što mačka dođe, odradite sa psom žešći trening na kojemu će izgubiti mnogo energije.

Bilo bi dobro da tijekom upoznavanja bude na povodcu ili iza ogradice. Dopustite mački da istražuje dom, ne zatvarajte je ni ne sputavajte jer uvijek mora imati prolaz za bijeg ako se prestraši psa. Dolazak psa u mačkin teritorij nešto je bezazleniji.

Sukobi uglavnom nastaju zbog ljubomore, hrane i igračaka

Za gradnju dobroga odnosa ponekad treba vremena, a ponekad si vaš stari i novi ljubimac odmah "kliknu". Kako god se slagali, mački osigurajte prostor samo za nju na koji pas nema pristup. Posudu za obavljanje nužde također držite na psu nedostupnom mjestu.

Pazite da svim ljubimcima posvetite dovoljno pažnje. Najčešći sukobi nastaju upravo iz ljubomore ili zbog obrane igračaka i hrane. Neka svatko jede iz svoje posude koje nisu posve blizu. Pozorno ih pratite tijekom aktivnosti u kojima je ranije znalo biti problema.

Pročitajte više