Zašto je prehrana bogata proteinima važna za zdravlje mačke?

Foto: Shutterstock

PROTEINI su jedni od osnovnih elemenata od kojih se izgrađuje svako tijelo, životinjsko ili ljudsko.

Kosa i nokti se većinom sastoje od proteina, a taj se element koristi i pri izgradnji i obnavljanju tkiva, kao i pri proizvodnji enzima, hormona te drugih kemijskih spojeva u tijelu.

Uz ugljikohidrate i masti smatraju se makronutrijentima, što znači da ih tijelo treba mnogo. Vitamini i minerali, kojih treba u mnogo manjim količinama, zbog toga se nazivaju mikronutrijentima. Međutim, za razliku od masti i ugljikohidrata, tijelo ne može skupiti zalihu proteina koju će poslije moći koristiti.

Kao mesožderi mačke su razvile prehrambene potrebne drugačije od ostalih vrsta. Treba im prehrana koja je vrlo bogata proteinima kako bi održale poželjnu mišićnu masu, zdrav vid, snažan imunitet, zdravu kožu i dlaku, visoku razinu energije i poželjnu težinu. Proteini sadrže aminokiseline od kojih su većina nužni nutrijenti koje tijelo ne može proizvesti. Mačke stoga do tih elemenata mogu doći samo hraneći se pretežno proteinskom prehranom.

Prehrana bogata proteinima i siromašna ugljikohidratima jedan je od najboljih načina preveniranja pretilosti i održavanja zdravlja kod mačaka. Također može pomoći mačkama prevelike težine pri mršavljenju.

Pročitajte više