Hranite li pravilno mačku?

Foto: 123rf.com

BAŠ kao i ljudi, i mačke trebaju uravnoteženu i zdravu prehranu koja će osigurati ravnotežu između unosa i potrošnje. Prehrana mačke, za razliku od pasa, trebala bi se temeljiti isključivo na mesnim proizvodima. Biljna hrana ne može im osigurati esencijalne hranjive tvari, dok se kod pasa to može kombinirati. Također, prehrambene navike trebaju biti usklađene s obzirom na stil života i dob mačke, a treba uzeti u obzir i sterilizaciju. Normalna dnevna količina dehidrirane hrane za mačku od  oko 3.5 kilograma je 50 grama.

Mačka ima sposobnost instinktivnog traženja hrane i tvari koje joj nedostaju. Stoga se nemojte ljutiti na nju ako je pronađete na stolu. Mačka uvijek mora imati na raspolaganju zdjelicu svježe vode, pogotovo ako je hranite suhom hranom. Suha i mokra hrana koju kupujete jamči hranjivost, kvalitetu i sigurnost, no možete je hraniti i sirovom hranom koju pripremate kod kuće.

Mački se mogu davati sve vrste mesa koje treba biti dobro kuhano i pečeno kako biste izbjegli zarazu. Riba ima istu vrijednost kao i meso, ali pazite na kosti! Iznutrice im nikako nemojte davati više od jednom tjedno, izuzev srca. Srce pripada mesu jer je mišić. Žitarice možete koristiti, ponajviše rižu, ali je skuhajte gotovo do raspada i pomiješajte s mesom. Većina misli kako je mlijeko dobro za mačke. Istina je da ga mnoge vole, ali izaziva proljev i crijevne tegobe stoga ga izbjegavajte. Od mliječnih proizvoda povremeno im možete davati jogurt ili acidofil. Mačke su izbirljive životinje i često odbijaju hranu. Pratite i osluškujte njene potrebe i sigurno ćete naći idealnu formulu koja će učiniti vašu mačku sretnom.

 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Index Ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više