Maca vam ima učestale proljeve, znate li zašto?

Foto:123rf.com

MACE ponekad imaju učestale proljeve čiji uzročnici mogu biti različiti. Od onih najjednostavnijih da je pojela nešto loše ili do onih kompliciranijih. Ako vam maca ima proljev koji traje više od par dana, svakako posjetite svog veterinara kako biste pronašli pravi uzrok.

Jedan od mogućih uzroka može biti fekalna inkontinencija koja podrazumijeva povremenu ili trajnu nemogućnost zadržavanja stolice, a najčešći uzroci takvog stanja su oštećenja mišića oko analnog sfinktera, oštećenje živaca zbog dijabetesa ili neki tumori.

Od zaraznih uzročnika proljeva najčešće se radi o Salmoneli ili Campylobacter, no mogu se javiti i proljevi uzrokovani i drugim bakterijama kao to je E.Colli ili Clostridia (perfrigens ili difficile). Kod navedenih uzročnika simptomi mogu biti prisutni i do 2 tjedna.

Osim bakterijskih uzročnika, proljev mogu izazvati i razni paraziti kao što je Giardia, Cryptoisospora i Trihomonas. Sve ove bakterije i paraziti ako se ne liječe na vrijeme mogu dovesti do dodatnih komplikacija i ugroziti život vašeg ljubimca, stoga svakako posjetite doktora ako proljev potraje duže od tri dana.

Ono što možete dodatno napraviti kao prevenciju od parazita je redovito čišćenje životinje tabletama ili ampulama.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više