Zašto mačke vole kartonske kutije? Mislimo da to samo one znaju

123rf.com

KOLIKO puta ste pronašli svoju mačku u nekakvoj kutiji ili ste je ugledali kako se pokušava uvući u nju? Mačke obožavaju kutije i nije im bitna veličina.

Kao i mnoga ponašanja iz svijeta životinja ni ovo nije potpuno razjašnjeno, ali kao najčešći odgovor na pitanje zašto se mačke vole zavlačiti u kutije stručnjaci navode kako to čine iz sigurnosnih razloga.

Stephen Zawistowski, stručnjak za ponašanje životinja iz Američkog društva za sprečavanje okrutnosti nad životinjama (ASCPA), takvo ponašanje kućnih mačaka uspoređuje s njihovim divljim rođakinjama.

U divljini mačke se vole skrivati na dobro zaklonjenim ili drugim životinjama teško dostupnim mjestima, tako da im se nitko ne može prišuljati sa strane ili primjerice s leđa.

Osim toga, kutija ima samo jedan ulaz kroz koje one mogu pratiti što se oko njih događa, bez straha da će ih netko iznenaditi. Osim u kutijama, mačke se vole sakrivati i u ormarima ili ispod dekice, a tamo mogu raditi i ono što najviše vole - spavati. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više