5 by Peugeot: Petica za novu 508-icu?

FRANCUSKI je proizvođač upravo i službeno najavio svoj novi koncept. Radi se o modelu neobičnog naziva "5 by Peugeot", a većina izvora ja uvjerena kako je riječ o, do sada, najvjernijem prikazu nasljednika modela 407, ali i većeg 607.

Naime, većina analitičara vjeruje kako će nova Peugeotova limuzina zamijeniti oba modela jer je prodaja većeg zakazala te se njegov izravni nasljednik ne bi mogao zadovoljavajuće isplatiti.

Tako bi se novi model smjestio između dva trenutna, ali s većim naglaskom na opremljenost i posebice osjećaj za upravljačem, a sve u cilju najavljenog Peugeotovog podizanja vrijednosti branda. Upravo tim stopama ide i ova konceptna petica.

Duljina nove studije je 4.860, širina 1.880 mm, a međuosovinski razmak mjeri 2.815 mm. Masa mu pak iznosi 1.880 kg, a dijelom to svakako može zahvaliti svom pogonskom sklopu.

Točnije, radi se o Hybrid4 sustavu koji bi se 2011. trebao naći na tržištu. Isprva s modelom 3008, a kasnije bi se proširio ponudom na ostale modele. Naime, u Peugeotu potvrđuju kako je ovaj pogon kompatibilan sa širokim spektrom motora i platformi.

Vratimo se studiji i recimo kako u ovom slučaju Hybrid4 ukupne snage 204 KS čine 2,0-litreni HDi FAP motor snage 166 KS te straga postavljen elektromotor snage 38 KS. Kada to situacija bude zahtijevala pogon će biti na sva četiri kotača, a pri manjim brzinama će biti moguće koristiti samo električnu energiju. Prosječna će se potrošnja goriva kretati ispod 4 l/100 km, a emisija ugljičnog-dioksida oko 99 g/km.

Što se dizajna ovog koncepta tiče najveće značenje ima činjenica kako on predstavlja najavu budućih linija Peugeotovih modela, što opisuje i dio službene najave koji govori o "još jednom pokazatelju kako će se promijeniti lice Peugeota". Podsjetimo, cijela je priča redizajna Peugeota započela nedavno predstavljenom sportskom studijom SR1.

Pročitajte više