7 stvari koje svakoga dana radite pogrešno

Screenshot: YouTube

DOBAR dio svakodnevne rutine većina ljudi odrađuje bez previše razmišljanja, iz navike. Kada ste zadnji put preispitali način na koji se tuširate, kuhate tjesteninu ili još banalnije - način na koji dišete?

Stručnjaci tvrde da su velike šanse kako dobar dio svakodnevnih radnji zapravo činite pogrešno. Evo nekih od najčešćih grešaka:

1. Koristite previše sapuna, kupke, gela ili sličnog sredstva za tuširanje. Kako stari, koža gubi na svojoj vlažnosti, a čak i najnježnija sapunica neće pomoći. Minimalna količina je ono što vam treba.

2. Radite bez pauze. Svi smo u jednom dijelu radnog dana najproduktivniji, no mnogi to vrijeme ne iskorištavaju na najbolji način. Umjesto da se zatrpate poslom, pokušajte otkriti koji je vaš najproduktivniji dio radnog dana i prilagodite se njemu, planirajući pauzu unaprijed.

3. Dodajete ulje u vodu za kuhanje tjestenine. Ako dodate ulje u vodu, nećete spriječiti lijepljenje tjestenine, već ćete spriječiti umak da se kasnije upije u tjesteninu. Kako biste spriječili da vam se tjestenina zalijepi tijekom kuhanja, važno je samo pravilno dozirati količinu vode: na 100 grama tjestenine potrebno je zakuhati litru vode.

4. Brišete ruke papirnatim ubrusima. Milijuni kilograma papirnatih ručnika dnevno se troše u javnim toaletima diljem svijeta. Jeste li se ikada zapitali kakav utjecaj to ima na okoliš? Ako u wc-u nema druge opcije sušenja ruku, barem ih dobro protresite prije brisanja i upotrijebite minimalnu količinu papira.

5. Dišete "prsima" umjesto dijafragmom. Pravilno disanje pozitivno utječe na živčani sustav, snižava krvni tlak, smanjuje razinu boli i stresa i općenito poboljšava zdravlje.

6. Perete zube vodoravnim potezima. Zube bi trebalo prati kratkim potezima odozgo prema dolje, od zubnog mesa prema rubu zuba, barem 2 do 3 minute.

7. Vježbate bez adekvatnog zagrijavanja. Preskakanje zagrijavanja vodi ravno u ozlijede, baš kao i preskakanje odmora tijekom samog vježbanja.

 

Pročitajte više