Afera "Vjenčanje stoljeća": Iza ekskluzivnog jet set vjenčanja ostali ogromni dugovi!

Foto: Zvonimir Pandža, Instagram

NAKON što se prvo tri mjeseca najavljivalo kao 'vjenčanje godine', obnova zavjeta multimilijunašice iz dinastije Hearst, Fabiole Baracase i bankara Jasona Beckmana u Dubrovniku početkom lipnja, okarakterizirano je kao "reklama koja se ne može kupiti".

U rujanskom izdanju časopisa Vogue izašla je reportaža na tri stranice, a superlative na račun vjenčanja i Dubrovnika su premašivali jedino drugi superlativi na isti račun. No, kraljevsko vjenčanje iz snova nije prošlo bez svojih repova, a iza njega su ostali sasvim stvarni dugovi u kojim grcaju sasvim stvarni ljudi.

Naime, tvrtka Četiri D d.o.o. iz Zagreba ostala je dužna brojnim podizvođačima, a iznosi dugova kako sada stvari stoje, penju se i do 500 tisuća kuna.

Brojna dugovanja

Prema informacijama s kojima raspolaže DuList, tvrtka Četiri D bila je zadužena za operativu i logistiku na vjenčanju, no čini se kako je Denis Wohlfart novac koji je, kako tvrde podizvođači dobio od Amerikanaca, odlučio zadržati za sebe. Kako nam kažu naši izvori, lista dužnika je poduža, a među njima prednjače zagrebačke tvrtke Eldra, Sliško d.o.o., Inki Dinki, Pro Lux rasvjeta, a tu je i dubrovačka tvrtka Pro event. Iako su navedene tvrtke navodno daleko od gotovog popisa, DuList je sa svim njima stupio u kontakt. I svi su redom potvrdili kako im je to vjenčanje ostalo u gorkom sjećanju.

Hrvatsko – američka posla

"Znao sam da će se netko javiti iz novina, samo sam čekao današnji dan. Ja sam radio gotovo cijelu tehniku – ozvučenje, rasvjetu, video i razglas na svim pozicijama osim na Lokrumu, to je radila tvrtka iz Dubrovnika", odgovorio je Igor Dražić ispred zagrebačke tvrtke Eldra koji nam je otkrio kako je iznos duga prema njemu minimalno 250 tisuća kuna.

Nažalost, osim fraze "hrvatska posla" na njega se može primijeniti i jedna druga – američka posla.

"Osim tvrtke Četiri D, meni su ostali dužni i Amerikanci i to 40 tisuća kuna. Mi smo svi posao dogovorili s Denisom Wohlfartom iz tvrtke Četiri D, a u cijeloj priči tu je uvijek negdje bio scenograf Aljoša Paro. Njih dvojica su skupa bili u tome i mi smo svi radili za njih. Oni su dio avansa nekim tvrtkama platili, nekome više, nekome manje jer su Amerikanci dali unaprijed 50 posto iznosa. Kad je sve završilo Wolhfart je obećavao kako će se sve platiti po povratku u Zagreb, osim tih dodataka koje su Amerikanci tražili u zadnji trenutak. Nakon toga se više nije javljao ili su uvijek bile neke izlike, ali novac nismo vidjeli", ističe Dražić te dodaje kako se dug Amerikanaca pak odnosio na instrumente koji su tražili glazbenici Wyclef Jean i Snoop Dogg.

"To je sve bilo zadnji trenutak i ja sam im dao predračun. Pristali su na sve, međutim račun nisu platili. Nedavno sam im poslao e-mail i pitao zašto mi nisu platili da bi mi njihovi asistenti odgovorili 'kako im je cijena previsoka te kako su se oni raspitali i zaključili da to vrijedi pola'. Ukupan račun je bio 77 tisuća kuna s PDV-om, a nakon što su se prestali javljati, prije nekoliko dana na račun mi je sjelo pola uplate. Platili su točno onoliko koliko su valjda htjeli i što da ja sad napravim", ogorčen je Dražić te dodaje kako je njegova pretpostavka da ni tvrtka Četiri D nije uspjela naplatiti dodatke i da su tu krenuli problemi.

"Očito je izračunao ako plati nama bez da oni njemu plate te dodatke koje su tražili u vrijednosti cca 200 tisuća kuna da neće ništa zaraditi", ističe Dražić te dodaje kako je jasno kako Wohlfart, Paro, ali i Amerikanci jednostavno muljaju.

Na upit kako su njih dvoje uopće ušli u taj posao Dražić kaže kako je riječ o trećem muškarcu koji je 'prijatelj s Amerikancima' i s Aljošom Parom.

"Paro nema tvrtku i tako je Wohlfart ušao u cijelu priču. On se ne javlja više nikako na telefon, a najgore je što mi svi znamo njih više od 20 godina. Nažalost kada uđe u igru velika lova ljudi se polakome. Znam da je Paro dobio veći dio novca od Wohlfarta i on je otišao mjesec ipo dana na more, a mi? Mi smo ostali doma", kaže Dražić te dodaje kako još nije poduzeo pravne korake jer se nada da će ipak dobiti svoj novac.

"On cijelo vrijeme priča kako mu Amerikanci nisu platili drugi dio iznosa, ali to nije točno. Znamo da su mu platili sve, ali uvijek je neki novi izgovor", ogorčen je Dražić čiju sudbinu dijeli i tvrtka Pro Lux.

"Mi smo radili rasvjetu na Lovrijencu i u Gradu", odgovorio je direktor tvrtke Pro Lux Alexander Nardin te dodao kako je dug prema njima oko 50-ak tisuća kuna.

"Denis Wohlfart je izradio i sve nas, ali i Aljošu Para. On je korektna osoba, a Wohlfart svaki dan ima drugu priču. On laže", ljut je Nardin koji dodaje kako je pokušao u nekoliko navrata stupiti s njim u kontakt.

"Wohlfart se ljudima ne javlja, ne dolazi na sastanke. Da on ima imalo interesa za riješiti ovo, to bi davno bilo riješeno", kaže Nardin, a njegovu ogorčenost dijeli i vlasnik tvrtke Inki Dinki.

"Točno je, nisu nam platili. Mi smo radili energetiku, odnosno elektro-energetske priključke. Dali smo agregat, kablažu i napajanje. Dug prema nama je preko 50 tisuća kuna. Mi smo posao korektno odradili i namučili smo se, a na kraju dolazimo do ovoga", ogorčen je Hrvoje Glavica vlasnik tvrtke Inki Dinki. U istoj situaciji je i Ivan Sliško.

"Moj dio je bio scenografija, i mogu potvrditi kako su mi ostali dužni novac, ali ne bih ulazio u iznose. Dug postoji, i nije mali sigurno", rekao je Ivan Sliško ispred tvrtke Sliško d.o.o. te na naš upit potvrdio kako je u nekoliko navrata pokušao razgovarati s Denisom Wohlfartom, ali bez uspjeha.

Osim zagrebačkih tvrtki, u istoj je situaciji i jedan dubrovački poduzetnik.

"Ja sam radio rasvjetu na Lokrumu i nisu mi platili. Nisam jedini, ima tu još dosta tvrtki kojima se ostalo dužno", kratko je rekao Željko Lale, ispred dubrovačke tvrtke Pro Event.

Wohlfart: Amerikanci su krivi

Prozvanog Denisa Wohlfarta nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja uspjeli smo kontaktirati u utorak ujutro. On sve navode o prijevari negira.

"Nije istina da su mi Amerikanci sve platili. To jednostavno nije točno, neki dan su Eldri platili pola iznosa jednog dijela duga. Morate shvatiti da je zadnjih tjedan dana bilo stravično puno dodatnih troškova jer su oni do zadnjeg dana mijenjali narudžbe", ističe Wohlfart te dodaje kako tih 30 tisuća dolara nikada nije dobio.

"Imam pismeno odobrenje mailom u kojem se Amerikanci obvezuju da će to riješiti, a sad se cjenkaju s nama i imam prepisku u kojima mi kažu kako su naše ponude bezobrazne i uvredljive i pljačka. Ja sam s dužnicima imao sastanak na kojem sam predložio da direktno Amerikancima pošalju fakture", ističe Wohlfart koji nije htio otkriti 'koliko mu Jason i Fabiola duguju'.

"Cifre koje naši spominju nemaju veze s vezom. Nisu točne, to su gluposti", kaže direktor tvrtke Četiri D, a na naš upit je li kontakirao policiju ako mu s američke strane ne žele platiti, on odgovara kako to nema smisla.

"Nema ugovora, to su troškovi koji su nastali zadnjih tjedan dana – kaže Wohlfart te dodaje kako je s Amerikancima bio cijelo vrijeme u kontaktu s mailom, ali kako su uvijek bila ili 'svadbena putovanja ili godišnji odmori itd'.

Vlahušić intervenirao za svaku sitnicu

Wohlfat nam dalje tvrdi kako nije jedini u situaciji da mu nije plaćeno te tvrdi kako su Kazalištu Marina Držića Amerikanci ostali dužni 200 tisuća kuna. Kao dokaz izbjegavanja ugovornih obveza prosljeđuje nam e-mail korenspodenciju između ravnateljice KMD-a Jasne Jukić te jedne od organizatorica vjenčanja Kristine Skvrce. Naime, Jukić u tom mailu ističe kako 'dio ugovora u kojem je američki klijent trebao uplatiti novac za slučaj ovakvih šteta (nestala oplata pulta), nikada nije stigao na račun kazališta', te nastavlja kako bi 'zbog takvog nepoštivanja ugovora ona sigurno bila zaustavila održavanje vjenčanja, ali kao što znate za svaku i najmanju sitnicu gradonačelnik gospodin Vlahušić je intervenirao i omogućavao realizaciju vjenčanja', piše Jukić te nastavlja kako se 'prema imovini djedova i unuka treba ponašati izrazito pažljivo i inzistira na nadoknadi štete'.

E-mail je poslan sa službene adrese KMD-a 28. srpnja 2014. godine, a kako doznajemo, spomenuta šteta na oplati iznosi 10 tisuća kuna i do danas nije podmirena. Prema našem izvoru, najam KMD-a su Amerikanci platili na vrijeme, a 200 tisuća kuna koje nam je spomenuo Wohlfart je upravo osiguranje od štete koje nikad nije uplaćeno i na koje se referira i Jukić.

Vrh ledenog brijega

'Vjenčanje stoljeća' polako se tako pretvara u 'aferu vjenčanje stoljeća', a slavlje Fabiole Baracase i Jasona Beckmana njima je možda bilo bajno. Izigrnaim poduzetnicima, ne baš toliko bajno.

Ostaje otvoreno pitanje koliko je još dugova nepodmireno, bilo da je riječ o dugovima tvrtke Četiri D ili direktno od Amerikanaca, ali za očekivati je kako će se nakon medijske pažnje za slučaj ipak javiti dodatne tvrtke ili pojedinci. Lako je moguće da sve ovo bude tek vrh ledenog brijega.

Tekst preuzet uz dozvolu autora s portala DuList.

Pročitajte više