Bandić o rušenju zida u Branimirovoj: Pitajte HŽ

Foto: Anita Bukljaš/Index

GRADONAČELNIK Zagreba Milan Bandić rekao je u subotu novinarima kako o rušenju dijela zida s grafitima u Branimirovoj ulici treba pitati Hrvatske željeznice.

"Ako je to bio zaštićeni zid onda su morali dobiti odobrenje ureda, a ako nije bio zaštićen onda je to njihova stvar", rekao je Bandić u subotu na konferenciji za novinare "Akti gradonačelnika", na traženje novinara za komentar.

Bandić je rekao da ako je to napravljeno iz sigurnosnih razloga uz poštovanje procedure i zakona, onda nema što komentirati. Dodao je da će snositi posljedice ako su za rušenje zida trebali dobiti papir iz gradskog ureda, a nisu ga dobili.

Na rušenje dijela zida s grafitima koji odvaja željeznički kolodvor od Branimirove ulice i njegovom zamjenom jumbo plakatima u subotu su oštro reagirale gradske organizacije HNS-a i SDP-a. "Ulična umjetnost Zagreba i Hrvatske činom rušenja dijela zida u Branimirovoj nepovratno je oštećena. Iako su o tome postojale najave iz HŽ-a, ovo rušenje šokiralo je Zagrepčane i šteta je za mnogobrojne turiste koji cijene urbanu kulturu i street art," navodi se u priopćenju predsjednik zagrebačkog SDP-a Davora Bernardića. Zagrebački HNS najoštrije je osudio grafitima ukrašeni zid koji je "kultni spomenik zagrebačke urbane kulture", nazvavši to "kulturocidom" u centru grada.

Gradonačelnik Zagreba je na upit kako se osjećao nakon što je objavljeno da Zagreb nije ušao u drugi krug za europsku prijestolnicu kulture 2020., rekao kako on to predvidio jer zadnjih 15 godina ni jedna europska metropola, glavni grad, nije bio grad kulture.

Pročitajte više