Borba za spas životinja u Gazi

Ilustracija: Epa/Hina

PEDESETODNEVNE palestinsko-izraelske sukobe preživjela je tek šačica životinja, a zoološki vrt u Gazi sada pokušava ponovno stati na noge.

Na ulazu u zoološki vrt u Bisanu trava nije zelena nego smeđa, a u velikome bazenu umjesto vode caruju zemlja, pijesak i smeće.

Krateri na tlu i uništene zgrade svjedoče o projektilima koji su pogodili zoološki vrt u sukobu što je završio 26. kolovoza.

U konfliktu je poginulo više od 2100 Palestinaca, a 40 posto su bili žene i djeca, kažu vlasti u Gazi. Na izraelskoj je strani bilo 70 žrtava. Tisuće kuća uništene su i stotinu tisuća Palestinaca ostalo je bez krova nad glavom.

U Bisanu na sjeveru Gaze, u zoološkome vrtu što se proteže na 19 hektara uginulo je više od 80 životinja, od lava i nekoliko majmuna do noja i brojnih drugih ptica.

Neke je životinje pogodio šrapnel, druge su uginule od žeđi. Rijetke ptice odletjele su kad im je oštećen kavez. Budući da su se borbe vodile u Beit Lahiji, radnici zoološkoga vrta za životinje su se brinuli samo u zatišju između okršaja. Tinejdžeri su povremeno donosili vodu preostalim životinjama.

Nakon prestanka sukoba zaključeno je da je ukupna šteta na tome zoološkome vrtu stotinu tisuća dolara pa je direktor službeno zatražio pomoć međunarodnih organizacija za zaštitu životinja.

Dva mršava lava i jedna skotna lavica preseljeni su u utorak iz Gaze u Jordan jer su bili u veoma lošem stanju, kaže Amir Halil iz organizacije Four Paws International.

Predstavnici austrijskog ogranka te organizacije donijeli su u Bisan hranu, antibiotike, dezinficijens i antiparazitike za preostalih dvadeset životinja u tome zoološkome vrtu, jednom od pet u Gazi.

Pročitajte više