Genetski inženjering: "Proizvest" ćemo ljude čiji će IQ doseći i do 1000

Foto: Shutterstock

GENETSKI inženjering mogao bi uskoro uspjeti u namjeri da "pojača" čovjekov kvocijent inteligencije, a brojka koja se spominje iznosi čak 1000. Ako je vjerovati teoriji znanstvenika po imenu Stephen Hsu. 

Hsu, poznati znanstvenik u Michiganu u SAD-u i sveučilišni profesor, smjer teorijska fizika, smatra da se genetskim inženjeringom može drastično povećati kvocijent inteligencije kod ljudi, i to ne u nekoj daljnjoj budućnosti, već, vrlo uskoro.

Svoje je radove na tu temu objavio u raznim časopisima, a rezultati njegovih istraživanja kao i njegova predviđanja, zastrašujući su koliko i intrigantni.

Već se radi na prvim super-pametnim bebama?

"Karakteristike kao što su visina i kognitivne sposobnosti kod čovjeka kontrolirane su tisućama gena, a isto tako je određen i kvocijent inteligencije. Procjenjujem da je oko 10.000 gena odgovorno za inteligenciju. Kad bismo uspjeli potaknuti svakoga o njih i "pojačati" ga, onda bi svaki od tih gena imao svoj mali doprinos u ukupnoj inteligenciji. Na taj način mogli bismo "proizvesti" čovjeka čiji će kvocijent inteligencije biti drastično veći od prosječnog", objašnjava Hsu, prenosi Business Insider.

Hsu je, između ostaloga, i jedan od znanstvenih savjetnika na institutu Beijing Genomics, a prema glasinama koje su kružile prošle godine, na ovom institutu upravo traje proces istraživanja i prikupljanja genetskog materijala 2.000 najinteligentnijih ljudi na svijetu. Cilj ovog projekta je stvoriti program na temelju onoga što Hsu tvrdi te, nakon toga, pogađate, "proizvesti" prve super-pametne bebe. 

No, Hsu i tim znanstvenika na institutu Beijing Genomics nisu jedini koji se trenutno bave ovom problematikom. Znanstvenik Nick Bostrom s Oxforda također se priklanja njihovim predviđanjima. "Čim se ova tehnologija usavrši, embriji će moći biti dizajnirani točno određenom kombinacijom gena od svakog roditelja", navodi Bostrom.

Što u praksi znači super-inteligencija? 

"Zamislite savante, njihove osobine, u ovom slučaju zajedno, u svom najjačem izdanju: savršena i precizna memorija, super-brzo razmišljanje, snažna sposobnost geometrijske vizualizacije, sposobnost izvođenja više analiza istovremeno, i tako dalje, i tako dalje", odgovara Hsu.

Znanstvenik se osvrće i na društveni kontekst cijele priče. "Moguće je da će neke zemlje legalizirati genetski inženjering prije drugih, i, da, moguće je da će ovaj postupak, osnaživanje inteligencije, biti u početku dostupan najprije eliti, ali ja vjerujem da će to s vremenom ipak biti dostupno svima", ambiciozan je, i poprilično optimističan, Hsu.

Jer u protivnom, dodaje on, "dogodit će se nejednakost ogromnih razmjera među ljudima, takva koju čovječanstvo još nikada nije iskusilo". 

Pročitajte više