Hrvatska dizajnerica na projektima Cartoon Networka: Johnny Bravo i Dexter njezin su posao

Foto: -Love, Ana

MNOGI od nas odrasli su na crtanim filmovima Cartoon Networka, ali za jednu Hrvaticu, Puležanku Anu Tevšić, dom Johnnyja Brava i Dextera igra važnu ulogu čak i danas kada više nije dijete.

Naime, 28-godišnja Ana je odabrana da surađuje s Cartoon Networkom kao produkt dizajnerica na njihovim mnogobrojnim projektima, a s njom smo kratko porazgovarali kako bismo otkrili kako je do suradnje došlo i o čemu se zapravo radi.

"Cartoon Network obilježio mi je djetinjstvo"

"Do suradnje je došlo iznenada. Oni su proveli predselekciju prije prvog kontakta i onda su me odabrali iz užeg kruga nakon nekoliko razgovora. Mislim da su za to zaslužne izložbe i predstavljanja vani, što je unatrag tri godine bilo zaista teško za izvesti - ali sada mogu reći da sam dobro odlučila što sam imala hrabrosti odmah krenuti", govori nam Ana koja je i sama odrasla na CN-ovim crtićima.

"Mislim da mi je Cartoon Network obilježio djetinjstvo. Sigurna sam da sam naučila engleski jezik gledajući te iste crtiće na kojima sada radim. Na početku mi je bilo neobično staviti tako ozbiljan predznak na nešto što mi je u mislima vezano isključivo uz zabavu, ali sada vidim da mi je to samo otvorilo neka nova rješenja. Super je osjećaj, to je iskustvo u poslu koje nisam mogla ni zamisliti i sretna sam što imam priliku raditi na ovom projektu", govori Ana koja se ovim poslom bavi već tri godine ili preciznije, otkako je završila Studij Dizajna pri Arhitektonskom fakultetu.

Sve će se proizvoditi u Hrvatskoj

Iako nam još uvijek nije mogla otkriti o kojim je proizvodima riječ, pokušala nam je približiti svoje zadatke: "U planu su zaista super proizvodi i jako se veselim svemu što pripremamo. Zadatak uopće nije jednostavan zato što treba voditi računa o mnogo faktora; od samog procesa proizvodnje do transporta, od toga za koju ciljanu skupinu je proizvod namijenjen do toga kako se i u kojim situacijama koristi. S obzirom da je sam projekt već nekoliko mjeseci u pripremi, objava suradnje je trenutno najava za razna događanja i prezentacije koje namjeravam organizirati".

Njezin dizajn studio imena -Love, Ana nalazi se u Zagrebu, a upravo je to mjesto gdje ćemo proizvode isprva moći pronaći: "Svi proizvodi će se prvo moći pogledati i kupiti kod mene u studiju zato što ću ih najbolje moći predstaviti. Mislim da će i kupcima biti zanimljivo saznati više podataka o pojedinom proizvodu; svakako ću se potruditi predstaviti ih najbolje što mogu. Kasnije će proizvodi krenuti u odabrane dućane ili sajmove, no o toj fazi ćemo kasnije znati više detalja".

Valja spomenuti i kako će se sve što Ana osmisli proizvoditi u Hrvatskoj.

"Imam trenutke kada mislim da sam trebala sve to napraviti na nekom drugom mjestu"

Naravno, kao i svima koji su pokušali ostvariti nešto u ovoj zemlji i Ana se susrela s nizom klasičnih, ali i tipično hrvatskih problema: "Mislim da nam je svima teško zbog raznih nepravdi na koje nailazimo i da industrijskim dizajnerima nije ništa drugačije. Svakako imamo milijun stvari koje bi trebalo promijeniti i da nam naši zakoni često rade više štete nego koristi, pogotovo ako se usporedimo s bilo kojom razvijenom zemljom na koju se pokušavamo ugledati. Imam trenutke kada sam potpuno očajna i kada mislim da ne mogu više; da sam trebala sve to napraviti na nekom drugom mjestu - no iz nekog razloga ne želim otići. Trudim se koncentrirati na svoj posao i to me spašava zato što ne znam što bih drugo radila".

Kao što smo već napisali, Ana se ovim poslom bavi tri godine, ali u kratkom je vremenu stekla iskustvo i brojna poznanstva koja su joj pomogla da dođe do mjesta gdje je danas: "Čim sam završila fakultet, krenula sam s mnogobrojnim prijavama za izložbe i tako je sve krenulo. Nisam imala nikakav plan na početku, radila sam kako sam nalazila izložbe i natječaje te sam se za svaku od njih posebno pripremala. Prva izložba koju sam imala bila je u Londonu i tamo su me zaista dobro prihvatili, što mi je dalo hrabrosti da si posložim web stranicu. Ubrzo nakon toga sam si posložila neke ciljeve i tako je nastao web dućan koji se zapravo cijelo vrijeme razvija.

Većinom radim samoinicirane projekte koje onda proizvodim u suradnji s manjim obrtima i tako na svakom novom projektu naučim nešto novo što me inspirira za dalje. S odlascima na izložbe sam ostvarila kontakte koji su mi pomogli u daljnjem predstavljanju u svijetu, što me potaknulo na to da otvorim studio u kojem se sve to može pogledati.

U zadnjih godinu dana intenzivno radim na tome da su moji proizvodi dostupni u stranim dućanima i sretno mogu reći da imam odlične partnere putem kojih su moji proizvodi sada dostupni u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj i odnedavno Belgiji. Također, mislim da je otvaranje studija zaslužno za sve više proizvoda po narudžbi, što me isto veseli. Možda kada ovako sve navedem zvuči kao da je išlo jednostavno, ali nije bilo lako prijeći sve zapreke na koje sam naišla. Iza toga svega ima puno odbijenica i popravaka i proizvoda od kojih sam odustala, no trudim se iz svih pogrešaka naučiti lekciju i drugi put napraviti bolje".

A što dalje?

Više o njezinim projektima možete doznati i na društvenim mrežama gdje je također aktivna, a Ana nam je za kraj rekla i što od nje možemo očekivati u budućnosti: "Iduća godina će mi svakako biti posvećena Cartoon Networku i to me trenutno najviše okupira. Osim toga, u svibnju planiram u SAD na dodjelu IDA nagrada gdje sam dobila broncu za uređenje svog studija i to će se vjerojatno spojiti s izložbom u New Yorku.

No do tada treba puno toga organizirati i isplanirati troškove, pa to sve za sada ostaje samo na planovima. Namjeravam i dovršiti postojeće dogovore za još neke dućane koji bi mogli prodavati moje proizvode. Nadam se da ću imati priliku za daljnji razvoj jer zaista volim to svoj posao."

Pročitajte više