Iz CIA-inih donedavno povjerljivih podataka: Tito nije bio Jugoslaven?

Screenshot: YouTube

U DOKUMENTU CIA-e, koji odnedavno više nije tajan, tvrdi se kako Josip Broz Tito nije jugoslavenskog podrijetla, već prije Rus ili Poljak.

Naime, analiza jednog Titovog govora iz 1977. godine dala je podlogu istraživačima da preispitaju Titovo porijeklo jer je on "navodno" govorio srpskohrvatskim jezikom, ali je imao "strani naglasak", piše Politika.

Jedno od objašnjenja za ovu tezu izneseno je putem usporedbe izgovora sljedeće dvije riječi: "mani" (imperativ od manuti) i "manji".

"U srpskohrvatskom se jeziku samoglasnik "i" čita jednako nakon palatala i ostalih samoglasnika, dok bi netko čiji je materinji jezik ruski ili poljski vjerojatno u obje riječi naglasio slovo "n" jer bi ga automatski povezao s prethodnim naglašenim samoglasnikom. To je Titov izgovor srpskohrvatskoga i najbolje ga je opisati kao strani naglasak", tvrdi se u analizi Titovog govora.

Autori tog dokumenta smatraju kako je logično pretpostaviti, i naglašavaju kako se može govoriti samo o pretpostavci, da je Tito bio Poljak ili Rus te da sigurno nije bio jugoslavenskog porijekla.

Također, mišljenja su da je možda upravo to njegovo strano porijeklo pomoglo njegovom nepristranom i dosljednom "uspjehu" u rješavanju raznih sukoba i problema među etničkim grupama u Jugoslaviji.

Pročitajte više