Iz Coca-Cole poručuju: U pićima u Hrvatskoj nema opasne kemikalije

Foto: Shutterstock

OVOG utorka objavljeno je da Coca-Cola, najveći svjetski proizvođač bezalkoholnih pića, do kraja ove godine iz nekih od svojih najpopularnijih napitaka namjerava izbaciti opasni sastojak.

Riječ je o bromiranom biljnom ulju (BVO) koje se nalazi u pojedinim voćnim i sportskim napitcima (Powerade, Fanta), a odluka dolazi s malim zakašnjenjem jer konkurentska tvrtka Pepsi još je prošle godine uklonila kemikaliju iz Gatoradea, a namjeravaju je ukloniti i iz ostalih proizvoda.

Stručnjaci tvrde da je prekomjerna konzumacija gaziranih napitaka koji sadrže BVO povezana s gubitkom pamćenja i problema s kožom i živcima.

Valja spomenuti i kako je BVO isključen s liste sigurnih sastojaka hrane američke Agencije za hranu i lijekove još 1970., ali dozvoljeno ga je koristiti u manjim količinama.

O slučaju su se odlučili oglasiti iz Coca-Cole u Hrvatskoj, a u njihovom priopćenju stoji:

Bromirano biljno ulje (brominated vegetable oil, BVO) ne upotrebljava se u proizvodnji nijednoga od naših proizvoda u Europi, uključujući i Hrvatsku. Ono se upotrebljava u nekim našim pićima na drugim tržištima kako bi se poboljšala stabilnost proizvoda i spriječilo razdvajanje određenih sastojaka. Svi naši proizvodi, uključujući one koje sadržavaju bromirano biljno ulje, sigurni su za konzumaciju (i uvijek su bili sigurni) te su u skladu sa svim pravilima u zemljama u kojima se prodaju. Sigurnost i kvaliteta naših proizvoda naš su najvažniji cilj.

U nadolazećim mjesecima tvrtka The Coca-Cola Company biljno će ulje zamijeniti saharoza-acetat-izobutiratom (sucrose acetate isobutyrate, SAIB) i/ili glicerolnim esterom smole drveta (pojedinačno ili u kombinaciji). Glicerolni ester smole drveta često je sastojak guma za žvakanje i pića, a SAIB se u pićima upotrebljava posljednjih 14 godina. Potpuni prelazak na uporabu tih sastojaka bit će proveden u različitim našim pićima uključujući i točena pića, a to će nam omogućiti dosljednost u proizvodnji diljem svijeta.

U Sjedinjenim Američkim Državama u proizvodima POWERADE Fruit Punch i POWERADE Strawberry Lemonade već se upotrebljava glicerolni ester smole drveta. Očekujemo da će promjena za sve naše proizvode biti u SAD-u završena do kraja godine.

Pročitajte više