Još jedna podvala: Iranski borbeni zrakoplov zapravo je tek obična maketa?

Screenshot: YouTube

NEDAVNO predstavljen model iranskog borbenog aviona Qaher-313 već je počeo izazivati kontroverze, a neki idu do krajnjih granica smatrajući kako se radi o običnoj maketi.

Navedeni avion predstavljen je ranije ovog mjeseca povodom 34 godišnjice iranske revolucije kad je ministar obrane Ahmad Vahidi rekao da avion može letjeti vrlo nisko, izbjegavati radare i nositi oružje. No kad je slika aviona u letu objavljena na internetskoj stranici Khouz News ubrzo su se počeli javljati neki stručnjaci izazivajući svoje sumnje u postojanje ovog borbenog zrakoplova.

Poznati stručnjak za avijaciju David Cenciotti smatra kako se radi o maketi izrađenoj od fiberglasa, a sve to u promotivne svrhe. "Avion izgleda kao da je pilot u maketi aviona. Kokpit je prejednostavan, a iz njega ne izlaze skoro nikakve žice. Avion je jednostavno premalen. Izgleda kao da su ubacili nekakve osnovne letačke instrumente i sjedalo za iskakanje u oplatu", ističe Cenciotti.

Njegovi kolege također se slažu s time da je avion premalen te da u njega ne može stati ni jednostavan radar, a kamoli moderna vojna oprema. Zanimljivo je i kako se na snimci objavljenoj na iranskoj nacionalnoj televiziji ne vidi slijetanje ni polijetanje, a avion uistinu izgleda tek kao obična maketa na daljinsko upravljanje. 

Pročitajte više