Kako je jedan Indijac spasio Facebook: Mogao je doslovno izbrisati sve fotografije koje su ikad objavljene

Foto: Facebook

STRUČNJAK za sigurnost na internetu, Indijac Laxman Muthiyah, otkrio je propust u kodu koji je najpopularniju društvenu mrežu mogao koštati svih fotografija koje su na njoj ikad objavljene. No, čim je otkrio propust, a sve zahvaljujući alatu koji je sam Facebook stavio na raspolaganje programerima pod nazivom "Graph API", kontaktirao je kompaniju i greška je uklonjena.
 
Da se radilo o ozbiljnoj stvari, dokaz je i to da je kompanija reagirala hitno i da je greška popravljena samo nekoliko sati nakon što ih je Muthiyah kontaktirao.
 
"Izbrisao mi se album. Pa sam našao način na koji se mogu izbrisati sve vaše fotografije na Facebooku. Odmah sam ovo javio ekipi na Facebooku. Bili su strašno brzi u rješavanju problema. Sve je popravljeno za manje od dva sata od trenutka kad su dobili moju obavijest", napisao je Muthiyah na svojoj stranici.
 
Iz Facebooka je o ovome stiglo i službeno priopćenje u kojem, između ostaloga, stoji: "Dobili smo obavijest o problemu s alatom "Graph API" koji smo brzo riješili, dva sata nakon što je greška utvrđena... Zahvaljujemo se programeru koji nam je prijavio ovaj propust".
 
No, nagrada koju je Indijac dobio, 12.500 dolara, i nije baš u skladu s ozbiljnošću cijele situacije, jer je, kako je napisao bloger Naked Securityja, "Muthiyah mogao prodati ovu informaciju nekom drugom za puno veći iznos". 
 
Inače, procjenjuje se da se u samo jednom danu na Facebooku, koji sad broji oko 1,3 milijarde korisnika, objavi više od 350 milijuna fotografija.
 
 
 
 
 
 

Pročitajte više