Koji internet servisi čuvaju vašu privatnost, a koji trguju vašim podacima sa korporacijama

KOJI internet servisi čuvaju vašu privatnost, a koji trguju vašim podacima sa korporacijama? Organizacija The Electronic Frontier Foundation in San Francisca brine se o zaštiti ljudskih prava u digitalnom okruženju, a nedavno je odlučila odgovoriti na ovo pitanje objavivši rezultate detaljnog istraživanja o tome kojim je internet servisima stalo do zaštite vaših podataka, a koji su spremni dati vaše informacije korporacijama u reklamne svrhe, ili vladama svijeta u špijunske svrhe.

Prije mjesec dana, Twitter je dobio sudski nalog za predaju informacija o jednom od svojih korisnika zbog sudjelovanja u Occupy Wall Street pokretu. Twitter je odbio i tražio da se čitav slučaj poništi, međutim, nisu svi internet servisi toliko dobronamjerni prema svojim korisnicima.Ponukani takvom situacijom, stručnjaci organizacije EFF odlučili su istražiti 18 najvećih internet servisa i tvrtki koje njima upravljaju, te su sastavili tablicu koja na jednostavan način prikazuje koliko će određeni servis štiti vašu privatnost.

Obradili su sljedeća pitanja o internet servisima: "Hoće li vas obavijestiti da netko traži vaše podatke?", "Je li servis transparentan u vezi vladinih zahtjeva?", "Hoće li se boriti za za privatnost korisnika na sudu?", "Hoće li se boriti za privatnost korisnika pred Kongresom?". Istraživanje je dokazalo da Twitter i Sonic.net najviše brinu za privatnost svojih korisnika, dok Verizon, MySpace i Skype ne pružaju nikakvu potporu.

Pročitajte više