Ministar Zmajlović poziva građane da vikend provedu u ponovno otvorenom Parku prirode Kopački rit

Foto: PR

"NAKON što se još jednom pokazao kao izvrstan saveznik u obrani od poplava, Park prirode Kopački rit ponovno je spreman dočekati posjetitelje u vrijeme kada je ljepota ovog močvarnog područja na vrhuncu, a to je vrijeme visokog vodostaja. Ovaj vikend pravo je vrijeme da doživite Kopački rit u punom sjaju", rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović u svom pozivu građanima da posjete ponovno otvoreni park prirode.

Nakon što je prošla opasnost  od poplava, zbog koje je park bio privremeno zatvoren, vodostaj na području Kopačkog rita još uvijek je visok, a vrijeme visokog vodostaja idealno je za posjet jer se tada može doživjeti temeljni fenomen zbog kojeg je ovo  područje zaštićeno i poznato u svjetskim razmjerima.



Reljef područja Kopačkog rita rezultat je rada vode, kako riječne vode, tako i poplavnih voda koje plave područje. Vode na poplavnom području na jednom mjestu talože nanose, dok na drugom mjestu produbljuju teren što rezultira specifičnim valovitim izgledom. Cijelo poplavno područje poprima izgled delte, a jedinstveno je to što Dunav u svom srednjem toku, uz pomoć rijeke Drave, stvara takozvanu unutrašnju deltu. Takav fenomen kod drugih europskih rijeka u ovakvom obliku nije poznat te daje ovom području svjetski značaj.



Vožnja brodom ili čamcem kroz Posebni zoološki rezervat za visokog vodostaja fascinantno je iskustvo koje  posjetiteljima ostaje u trajnom sjećanju. Zato ministar Zmajlović poziva sve ljubitelje prirode da upute u park i da dožive visoki vodostaj na jedan drugačiji način - kao prirodnu pojavu koja  močvarno područje parka čini još ljepšim i atraktivnijim.

Park prirode Kopački rit očuvano je poplavno područje, kojemu je glavna uloga upravo zaštita ljudi i njihove imovine od štetnih utjecaja poplave.  Prožet je spletom kanala, rukavaca i jezera koja služe kao veliki spremnici prilikom nadiranja većih količina vode iz Dunava i Drave. Osim uloge u obrani od poplava, park ima važnu ulogu u očuvanju bioraznolikosti te stvaranju turističkih i rekreativnih potencijala.

Pročitajte više