Misteriozni nestanak posrnule princeze: Gdje je zatočena jedna od najmoćnijih i najkontroverznijih žena Uzbekistana?

Foto: Guliver Image/Getty Images; Screenshot: YouTube
 
GULNARA KARIMOVA, moćna poslovna žena, pop diva i miljenica svog oca diktatora, odjednom je nestala iz javnog života i danas je, navodno, zatočena.
 
42-godišnja "princeza" Uzbekistana svojim je ponašanjem toliko isprovocirala svog oca, 76-godišnjeg Islama Karimova, koji je na vlasti od 1989. godine, da je odjednom nestala iz javnog i društvenog života, a javnost još uvijek nagađa o tome gdje se zapravo nalazi.
 
Karimova se, naime, preko društvenih mreža obrušila na članove svoje obitelji, kritizirala očev način vladavine, ali i neke od tamošnjih visokih državnih dužnosnika, kao i čitav režim, čime je toliko razljutila svog oca da ju je navodno zatočio.
 
Javnost nagađa ne samo o tome gdje se nalazi Karimova, nego koji su i stvarni razlozi njena nestanka.
 
 
Jedan od možebitnih razloga je njen sukob s obavještajcem Rustamom Inojatovim kojega je također kritizirala u svojim obraćanjima javnosti, prenosi Independent. Drugi razlog je, kako navode tamošnji mediji, povezan s kontroverznih poslovnim pothvatima zbog kojih je Karimova došla u sukob sa zakonom.
 
Sve je to, navodno, njenom ocu počelo narušavati privatni i politički "ugled", stoga ju je odlučio maknuti iz javnog života kako bi spriječio njeno daljnje "nedolično ponašanje". Da se uistinu radi o njenom zatvaranju, odnosno zatočeništvu, potvrdio je nedavni istup njenog sina, Islama Karimova Mlađeg, koji je u intervjuu za BBC izjavio da se boji za majčinu sigurnost te se javno obratio i svom djedu.
 
"Znaš duboko u sebi da se nikada ne bismo okrenuli protiv tebe i zato se nadam da ćeš osloboditi moju majku i sestru i time nam dokazati da si i dalje onaj isti djed kojega znamo cijeli život", rekao je sin Gulnare Karimove. No, zbog medijske cenzure u Uzbekistanu, pitanje je kakav će odjek imati istup unuka Islama Karimova.
 
Ranije ove godine BBC je primio i e-mail nepoznatog pošiljatelja u kojem, navodno sama Karimova, tvrdi da je pod ozbiljnim psihološkim pritiskom, da je tuku i da je puna modrica koje to i dokazuju, te da je stalno prate i nadziru.
 
 
Inače, Gulnara Karimova diplomirala je političke znanosti na Harvardu, a nakon toga postala je uspješna poslovna žena. Bavila se poslovima vezanim uz rudarsku i telekom industriju, a kasnije se pokazala i kao uspješna modna dizajnerica. Bila je i diplomatska predstavnica svoje zemlje u Ujedinjenim narodima, a bavila se i humanitarnim radom. U njenom su vlasništvu bile četiri TV kuće i tri radijske postaje.
 
Nakon svega toga posvetila se pjevačkoj karijeri i postala nacionalna pop diva pod pseudonimom GooGoosha, a u vrijeme najveće slave surađivala je i s Juliom Iglesiasom i Gerardom Depardieuom.
 
 
No, gdje god da se sada nalazi Karimova, čeka je i suočavanje s optužbom da je u Švicarskoj bila povezana s poslovima pranja novca, a formalno je osumnjičena ove godine nakon što je 2012. protiv nje pokrenuta istraga.
 
Sin Gulnare Karimove, koji trenutno studira u Velikoj Britaniji, javnim je obraćanjem slučaj svoje majke doveo u središte pažnje svjetske javnosti koja s nestrpljenjem očekuje rasplet situacije i nove informacije o tome gdje se zaista (i zašto) nalazi jedna od najmoćnijih žena Uzbekistana.
 
 
 

Pročitajte više