Neoboriv dokaz da je seksualna edukacija u školama nekima itekako potrebna

Screenshot: YouTube

NEDAVNO istraživanje o kontracepciji rezultiralo je šokantnim saznanjima.

Bayer Healthcare proveo je ispitivanje u kojem je sudjelovalo 1500 Britanki u starosti od 25 do 34 godine.

Ustanovili su kako je alarmantan broj žena potpuno neinformiran o metodama kontracepcije, a puno ih vjeruje u "alternativne" metode zaštite od trudnoće. 

Tako neke žene umjesto standardnih kontraceptiva koji mehaničkim putem sprječavaju oplodnju (poput dijafragme) koriste "kontracepciju" iz kućne radinosti. Plastične vrećice, plastična prianjajuća folija i rukavice od lateksa na vrhu su popisa stvari koje žene koriste kako bi se zaštitile od trudnoće.

Jedna od 10 žena još uvijek vjeruje kako je nemoguće zatrudnjeti tijekom menstruacije, a 17 posto njih i dalje se oslanja samo na "metodu izvlačenja" za koju vjeruju da "funkcionira 100 posto". Zbog toga ne čudi kako je više od 30 posto ispitanica već koristilo hitnu kontracepciju tj. pilulu za dan poslije.

Među zabludama u koje ispitanice vjeruju nalaze se i one da žena ne može zatrudnjeti ako se seksa stojećki i kako Coca Cola ubija spermu.

58 posto žena priznalo je da ih njihovi ginekolozi nisu uputili u sve metode kontracepcije pa dio krivnje za ovu alarmantnu neinformiranost treba svaliti i na njih.

"Ovo istraživanje naglašava važne rupe u znanju i zablude koje i dalje postoje o kontracepciji. Poboljšana komunikacija između žena i zdravstvenih djelatnika pomoći će im da bolje razumiju sve svoje opcije", kaže Natika Halil, direktorica u zdravstvenoj udruzi FPA.
 

Pročitajte više