Otvorena Zagrebačka kuća solidarnosti na djelu

Foto: Marko Todorov / CROPIX

NA središnjem gradskom trgu otvorena je danas Zagrebačka kuća solidarnosti. Osim što će nuditi toplu hranu i i piće posebna je po tome jer ćete ovdje sve do Nove godine moći donirati novac za pomoć zagrebačkom Caritasu, udruzi Sve za nju i Hrabrom telefonu.

Svaka kuna je dobrodošla, poručuju iz zagrebačke kuće solidarnosti koju je danas, uz topli čaj u društvu kolega iz gradske uprave otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Kućica, smještena podno zagrebačke vure svakodnevno će nuditi kobasice, čaj ili kuhano vino.

"Novi štiklec je od pleksiglasa, a posuda visoka metar i 30 sa 60 centimetara širine u koju će svaki Zagrepčanin moći ubaciti po kunu. To je jedna simbolika i kuna solidarnosti za one koji su u potrebi", naglasio je Bandić.

Sve što se zaradi dijeli se na tri djela: Hrabrom telefonu, Caritasu i Udruzi sve za nju. Predsjednica Udruge, Almenka Balenović ističe kako će sredstva doprinijeti još boljem i kvalitetnijem radu udruge.

 

"Zbrinjavamo žene i to u smislu psihološke pomoći ženama oboljelima od karcinoma. Ne samo karcinoma dojke, nego svih drugih karcinoma i sigurno da nama svaka pomoć puno znači. Prvenstveno, ne može se baš sve raditi na volonterizmu. Naši psiholozi su i plaćeni i rade, tako da za njih evo skupljamo da bi oni i dalje mogli raditi velika djela", rekla je Balenović. Inače, ova je ideja stigla iz Berlina, grada s kojim Zagreb već dugi niz godina prijateljski surađuje.

"Učimo jedni od drugih, razvijamo se. U civiliziranim i kulturnim zemljama to je već tradicija dugi niz godina. Nažalost, kod nas zadnjih 21, 22. Nije sramota kada vidite nešto dobro, primijeniti i u Zagrebu. Kao i obrnuto. Mogu moje kolege u Europi primijeniti i nešto od Zagreba kada je u pitanje urednost, mobilnost, čistoća", kazao je zagrebački gradonačelnik.

A predblagdanske humanitarne akcije za Grad su tek počele. Nakon akcije 'Za 1000 radosti'" i otvorenja Kuće solidarnosti Grad nastavlja surađivati s Caritasom. Već u četvrtak u 18 sati u gradskoj kavani gradonačelnik će popiti dobrotvornu kavu i na taj način pomoći najpotrebnijima.

Pročitajte više