Pogledajte kako operiraju: Britanski novinar razotkrio rumunjske džeparoše u Londonu



KAKO se Olimpijske igre održavaju u Londonu, jedan BBC-jev novinar odlučio je gledateljima pokazati kako "operiraju" džeparoši kako bi se što više posjetitelja vratilo kućama sa svojim novčanicima.

Naime, u Londonu svakog dana oko 1.700 ljudi biva pokradeno, a ta brojka rapidno raste kako u London pristiže sve više turista.

U isto vrijeme, britanska policija upozorava na profesionalne džeparoše iz Rumunjske, Latvije i Južne Amerike koji u grupama pljačkaju ljude diljem europskih gradova.

Istraživanje koje je proveo novinar BBC-a razotkrilo je rumunjske džeparoše koji su prethodno pljačkali turiste po Barceloni. Oni su izvodili "brzinsku prijevaru", točnije, jedan bi prišao čovjeku i pravio se da je izgubljen pitajući za pomoć na karti, a drugi bi iz ruksaka ili stražnjih džepova smetenom turistu pokupio novce. Samo na novčanicima, mobitelima i laptopima tjedno bi zarađivali i do 4.000 funti. Robu koju bi ukrali potom bi slali u Rumunjsku te prodavali na crnom tržištu.

Britanski Scotland Yard već je napravio preko 80 uhićenja ovih uličnih kriminalaca kako bi London učinili "prijateljskim okruženjem" u nadolazećim tjednima Olimpijskih igara, a pristigli su čak i rumunjski policajci koji pomažu Britancima od eliminiranja kriminalaca. Doduše, oni neće imati nikakve ovlasti za uhićenje, ali će sugerirati Britancima što im je činiti.

Pročitajte više