Preminuo legendarni filmski kritičar Roger Ebert

Foto: Shutterstock

LEGENDARNI filmski kritičar Roger Ebert preminuo je danas u 71. godini života, prenosi Chicago Sun-Times.

Prije dva dana Ebert je na svom blogu objavio da se njegov rak vratio i da će smanjiti količinu obaveza u Chicago Sun-Timesu.

"To znači da ne odlazim. Moja je namjera nastaviti pisati birane osvrte i ostalo prepustiti talentiranom timu pisaca koje sam osobno izabrao i kojima se divim. Što je još važnije, radit ću ono što sam oduvijek htio, pisat ću kritike samo o onih filmova o kojima želim pisati", napisao je Ebert.

Rak štitnjače kritičaru je prvi puta dijagnosticiran 2002., a nakon što je bolest metastazirala na žlijezde slinovnice, Ebert je podvrgnut operacijama nakon kojih više nije mogao govoriti.


Ebert je počeo raditi kao kritičar Sun-Timesa prije točno 46 godina, a vremenom je postao jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih filmskih kritičara, jednim dijelom i zbog Pulitzerove nagrade koju je osvojio 1975. Naravno, mnogi će ga pamtiti i zbog televizijskog showa koji je vodio s kolegom Richardom Roeperom i pokojnim kritičarem Tribunea, Geneom Siskelom.

Iako je najpoznatiji kao filmski kritičar, mnogi ga znaju i kao scenarista, ali i kolumnista.


Posljednjih godina stvorio je i zavidan broj fanova na Facebooku i Twitteru gdje je često komentirao cijeli niz tema koje nisu bile ograničene samo na filmove.

Deset filmova koje Ebert stvarno mrzio:

1. "Armageddon" (jedna zvjezdica) - "Ok, uspjeli ste uništiti asteroid veličine Texasa. Što ako je ostao dio velik poput Dallasa? Ne bi li i taj dio bio dovoljno velik da uništi sav život na Zemlji? A što je s dijelom veličine Austina? Priznajmo, čak bi i objekt veličine jedne trgovine bio dovoljno velik da nas zbriše s lica Zemlje. Naravno, ako uključimo i parkiralište"

2. "The Brown Bunny" (nula zvjezdica) - "Jednom sam imao kolonoskopiju i dopustili su da operaciju gledam na ekranu. Bilo je zabavnije od ovog filma".

Nakon što je redatelj filma Ebertu rekao da je debeo, kritičar mu je odgovorio: "Istina je da sam debeo, ali jednog ću dana biti mršav, a on će uvijek biti redatelj tog filma".

3. "Jason X" (pola zvjezdice) - "'Ovo je pušiona na toliko različitih razina' netko je rekao u filmu. Malo se koji film tako dobro opisao. 'Jason X' je pušiona na razini priče, razvoja likova, napetosti, specijalnih efekata, originalnosti, naglašavanja, sklada i sposobnosti da razvije suvislu misao".


4. "Mad Dog Time" (nula zvjezdica)
- "Ovo je prvi film koji sam pogledao, a da nije poboljšao pogled na prazan ekran. Da ne bi bilo zabune, pogledao sam mnogo loših filmova, ali barem mi je bilo stalo do toga koliko su loši. Gledanje ovog filma je kao čekanje autobusa u gradu u kojem niste sigurni postoji li uopće autobus".

5. "The Usual Suspects" (jedna i pol zvjezdica) - "U jednom trenutku nisam znao o čemu se radi i napisao sam: 'Koliko mogu razumjeti, nije me briga'. Donekle me primirio kraj filma kada sam otkrio da sam razumio sve što sam trebao razumjeti. Problem je u tome da u filmu postoji puno manje od onog što film, na prvi pogled, sugerira da bismo trebali razumjeti".

6. "Deuce Bigalow: European Gigolo" (nula zvjezdica) - "Glavni lik bavi se prostitucijom. Koliko naplaćuje, nije mi poznato, ali ako će ga to spriječiti da se pojavi u još jednom filmu, nema cijene koja je previsoka. Ovo je tako agresivno loš film, kao da želi natjerati publiku da pati. Najbolje u ovom filmu jest to da traje samo 75 minuta. Govorim vam to kao dobitnik Pulitzerove nagrade, gospodine Schneider, vaš je film pušiona".

7. "North" (nula zvjezdica) - "Mrzim ovaj film. Mrzim, mrzim, mrzim, mrzim, mrzim ovaj film. Mrzim ga. Mrzim svaki njegov glupi, isprazni trenutak kojim vrijeđa publiku. Mrzim to što je netko pomislio da će se film nekom svidjeti. Mrzim to što vrijeđa publiku pretpostavljajući da će nekog zabaviti".

8. "Spice World" (pola zvjezdice) - "Ovaj bi film trebao biti kopija 'A Hard Day's Night' koji je Beatlese uveo u svijet filmova. Naravno, velika je razlika to da su Beatlesi bili talentirani dok skupinu kao što je Spice Girls, suočimo se s istinom, može kopirati svaka skupina žena ispod 30". 

9. "Good Luck Chuck" (jedna zvjezdica)  - "Postoji jedna riječ za ovaj film, i ta je riječ: fuj".

10. "Freddy Got Fingered" (nula zvjezdica) - "Ovaj film nije dno dna. Ovaj film nije ni ispod dna dna. Ovaj film ne bi se smio spominjati u istoj rečenici s dnom".
 

Pročitajte više