Stvarna bol ili samo loš osjećaj? Evo znanstvenog objašnjenja za "slomljeno srce"

Screenshot: YouTube

U NEKIM su studijama stručnjaci došli do zaključka da će se ljudi radije izabrati fizičku bol nego društveno isključenje ili osjećaj nepripadnosti. Često je postavljeno pitanje je li duševna bol zaista prava bol ili samo loš osjećaj te je li preko nje teže prijeći nego preko fizičke boli, a sada je ekipa Asap Sciencea snimila video koji objašnjavaju zašto "slomljeno srce" toliko boli.

Naime, kada se porežemo, udarimo ili na bilo koji način fizički ozlijedimo, aktivira se isti dio mozga koji je odgovoran i za percepciju emocionalne, psihičke boli stoga razlika između te dvije vrste boli nije toliko velika koliko nam se činilo.

Često oblike psihičke i emocionalne boli opisujemo pojmovima koji su inače rezervirani za nanošenje fizičkih ozljeda ("Istrgnuo mi je srce", "To mi je kao pljuska u lice", "Zgazio mi je srce",...), što je još jedan dokaz njihove povezanosti. Evolucijom su bića razvila potrebu za socijalizacijom s ostalim jedinkama svoje vrste, stoga otuđenost od nama sličnih doslovno boli, a taj je osjećaj izazvan povećanim izlučivanjem hormona kortizola i smanjenim lučenjem norepinefrina; količinske promjene tih hormona u našem tijelu stvarno mogu izazvati pravu fizičku bol.

Na isti način kako zavoji i lijekovi pomažu pri fizičkim ozljedama, iz Asap Sciencea poručuju kako će podrška društva zaliječiti emocionalne rane izazvane prekidom ljubavne veze, gubitkom voljene osobe ili sličnim nesretnim događajima. Zaključak videa prilično je jednostavan: u slučaju fenomena "slomljenog srca" okružite se društvom i vama dragim ljudima jer je znanstveno dokazano da ljudsko zadovoljstvo proizlazi iz pripadnosti nečemu i nekome.

Pročitajte više