Sveopća kakofonična zvonjava planira se 12 sati prije početka Olimpijskih igara

CRKVENA zvona, zvona za bicikle, brodske sirene, pa čak i mobiteli će zvoniti u Velikoj Britaniji u kakofoničnom, čudesnom zvuku kojim će se obilježiti početak Olimpijskih igara u Londonu 12 sati prije početka ceremonije svečanog otvorenja. Škotski 43-godišnji umjetnik Martin Creed dobio je zadatak kreiranja svog rada broj 1197: sva zvona u zemlji trebaju zvoniti što je brže moguće i što je glasnije moguće na tri minute! Dio je to vladinog projekta "Kulturne Olimpijade" koji potiče umjetnike i sve ljude da se okušaju u nekom obliku kulture prigodno uz Olimpijske igre.

U projektu "All the Bells" mogu, kako kaže Creed, sudjelovati baš svi. Sve što ljudi trebaju učiniti jest da zazvone bilo kakvom vrstom zvona, ma gdje bili, na tri minute, 27. srpnja u 8 sati i 12 minuta ujutro, točno 12 sati prije početka ceremonije svečanog otvorenja Igara. Ukoliko kao svoj "instrument" odaberu mobilni telefon, sa službene stranice projekta mogu preuzeti posebni zvuk snimljen za tu prigodu.

"Ovaj projekt je dio misije da se umjetnost preseli iz galerija u javnu sferu. Umjetničke galerije su posebno mjesto, odvojeno od vanjskog svijeta", objasnio je Creed, govoreći u svom prenatrpanom ateljeu u istočnom Londonu.

Projekt je naišao na negodovanje iz Središnjeg vijeća Crkvenih zvončara, koji su protestirali da je zvonjava crkvenih zvona po principu "što brže i što glasnije" neprikladna za njihov medij, pa čak i opasna. No, sada podržavaju projekt, nakon što im je savjetovana fleksibilna uporaba.

Projekt "All the Bells" održava dugačku britansku tradiciju, kaže Creed, jer su se zvonjavom slavili povijesni događaji poput krunidbe kraljice Elizabete II 1953. godine, ili kraj Drugog svjetskog rata 1945. godine.

Britanska kraljevska ratna mornarica i Kraljevska flota pomoćnih brodova pridružit će se akciji melodijom brodskih zvona.

Pročitajte više