Ubojiti e-mail: Uporaba elektroničke pošte skraćuje život?

POSTOJI puno toga vezanog uz vaš posao što bi vam moglo skratiti život.

Ali, uz jutarnju gužvu na prometnicama, nepodnošljive suradnike, neispravne stolce pa čak i redovito ispijanje kave, postoji još nešto što bi moglo ozbiljno utjecati na vaše zdravlje, a to je e-pošta, javlja theatlantic.com. Naime, novo istraživanje pokazalo je da je razina stresa koji uzrokuje uporaba e-pošte vrlo visoka.

Ispitivanje je sprovedeno na zaposlenicima američke vojske koji su podijeljeni u dvije skupine. Jedni su se na pet dana odrekli čitanja svojih e-mailova dok su drugi nesmetano nastavili s uobičajenom praksom. Svim ispitanicima praćen je rad srca preko senzora koji su utvrđivali koliko često mijenjaju otvorene tabove na svojim računalima. Utvrđeno je da oni koji su za vrijeme rada pratili stanje svoje e-pošte prebacuju s jednog otvorenog prozora na drugi dvostruko više nego oni koji se nisu koristili e-mailovima. A upravo je to prebacivanje ono što ima učinak na zdravlje: oni koji su se koristili e-mailom bili u stanju "visoke opreznosti", što je direktno utjecalo na rad srca.

Također, oni koji se nisu služili e-poštom smatrali su da su za to vrijeme bili produktivniji i usredotočeniji na obavljanje zadataka jer pritom nisu bili ometani.

Istraživanje je obavljeno na samo 13 ljudi, a razlog za tako malen broj ispitanika leži u tome što istraživači nisu mogli pronaći ljude koji bi se na pet dana odrekli korištenja svojih e-mailova, prenosi theatlantic.com.

Pročitajte više