Uoči sezone sunčanja stiže vijest da je sunce ipak zdravo

Foto: Shutterstock

USRED brojnih upozorenja o štetnosti pretjeranog izlaganja kože sunčevim zrakama, rezultati istraživanja što su ga proveli znanstvenici švedskog Karolinskog instituta pokazali su da je sunčanje ipak zdravo.

Istraživanjem je utvrđeno da je smrtnost od raka kože u žena koje žive u sjevernim zemljama Europe s niskim intenzitetom sunčevih zraka, a tijekom ljetnih mjeseci su izbjegavale izlaganje suncu gotovo dvostruko veća u odnosu na skupinu koja je činila suprotno.

Švedski su znanstvenici istraživanje proveli na 30.000 žena u razdoblju od 20 godina. Objasnili su da svakodnevno nanošenje zaštitnog faktora na kožu i izbjegavanje sunčevih zraka kod nekih žena može rezultirati manjkom vitamina D, što se u nekim slučajevima povezuje s vrlo agresivnim oblicima raka kože. Ovaj se vitamin u organizmu stvara upravo izlaganjem suncu, a važan je jer organizam štiti od potencijalne pojave dijabetesa, tuberkuloze, multiple skleroze i rahitisa. Šveđani su također upozorili kako bi naputci o tomu da se ljudi što manje izlažu suncu i na kožu nanose visoke zaštitne faktora zapravo mogli više štetiti nego koristiti.

Sa švedskim kolegama slaže se i profesorica Dorothy Bennett s Londonskog sveučilišta. Ona je za Business Insider rekla kako ovi rezultati pokazuju da bi se stanovnici zemalja sjeverne Europe ipak trebali u umjerenoj količini izlagati sunčevim zrakama, umjesto da ga u potpunosti izbjegavaju. "Ako ga izbjegavaju savjetuje im se uzimanje D vitamina u kapsulama", rekla je profesorica Bennett.

Pročitajte više