Uživanje u glazbi prije CD-a i "empetrica": 50 godina audio kazete

Foto: Shutterstock/DemotivationalPost

PRIJE 50 godina na tržištu se pojavila prva audio kazeta. Iako je prva namjena bila snimanje na diktafonu, glazbena industrija prepoznala je potencijal, a audio kazeta kakvu danas poznajemo, postala je omiljen medij mladih.

Audio kazeta se prvi puta pojavila 1963., a masovna proizvodnja započela je godinu dana kasnije u Hanoveru u Njemačkoj. Međutim, prethodno snimljena kazeta ("Musicassettes" ili "MC") u Europi se pojavila tek 1965.



Ipak, najveću popularnost kazeta je doživjela osamdesetih, dolaskom hi-fi plejera i Sonyjevog Walkmana koji se prvi puta pojavio 1979. Starije generacije dobro pamte popularne prijenosne svirače, često slabašne slušalice s presvlakom od spužve, ali i probleme koji su nastajali prilikom zaplitanja trake.

No, novo vrijeme donijelo je i nove probleme. Tijekom devedesetih, popularnost audio kazeta osjetno je pala, prvenstveno zahvaljujući CD-u koji je u to vrijeme preuzeo tržište. Do 2001., mnogi su izdavači već odustali od izdavanja albuma na kazetama, a samo u SAD-u, prodaja kazeta pala je s 442 milijuna u devedesetima, na tek 274 tisuće u 2007.


Ipak, prazne su se kazete zadržale pa ih tako i danas možemo pronaći u pojedinim trgovinama. Sony je 2010. obustavio proizvodnju Walkmana, a Oxford English Dictionary 2011. objavio je kako riječ "cassette tape" miče iz rječnika kako bi napravili mjesta za više od 400 novih riječi. Njihova je odluka izazvala negativne reakcije u medijima.

Unatoč svemu, kazeta i dalje ima posebno mjesto u srcima starijih generacija koje se sa sjetom prisjećaju vremena kada su na kazete snimali pjesme s radija, razmjenjivali i presnimavali albume, uživali u igrama za računala kao što su Commodore 64 i ZX Spectrum te pravili vlastite kompilacije.

Pročitajte više