Zanima vas kako je to biti star? Ovo će vam odijelo otkriti

KAKO je biti star? Kako bi mlađim ljudima otkrili istinski osjećaj starosti, a prije svega kako bi olakšali medicinska istraživanja koja se bave problemima populacije zrele dobi, njemački znanstvenici su konstruirali takozvano "dobno odijelo", masivni kombinezon unutar kojega se osjećate kao da vam je otprilike 75 godina.

Kako je biti star

Ovakav će izum pomoći liječnicima da bolje shvate potrebe starijih, što je osobito važno u današnje vrijeme, kada se prosječna životna dob sve više produljuje. Naravno, ovo nije prvo takvo odijelo, kao što možete vidjeti u videu ispod.


"Dobro došli u starost. Moj cilj je bio pretvoriti mlade i energične ljude u usporena, lomljiva stvorenja, bare nakratko. Nadam se da će tako osjetiti što zapravo znači biti star", kaže Rachel Eckard, vodeća liječnica i znanstvenica zadužena za konstruiranje "dobnog odijela" pri Evangelističkom gerijatrijskom centru (EGZB) u Berlinu, gdje se odijelo koristi za istraživanja.

Riječ je o masivnom kombinezonu sa kacigom, teškom deset kilograma, koji sadrži štitnike za uši koji oslabljuju sluh, steznike za zglobove koji umanjuju fleksibilnost, rukavice koje umanjuju motoriku prstiju, žuti vizir koji muti vid i smanjuje raspoznavanje boja, te vestu nalik na pancirku koja stvara osjećaj težine u prsima. Kad je novinarka The Guardiana, Kate Connolly, probala ovaj kombinezon, nekoliko minuta provedenih u njemu opisala je kao iznimno naporno, frustrirajuće iskustvo, te osjećaj umora kakvog je prije iskusila jedino u visokoj trudnoći.

Medicinsko istraživanje

"Dobno odijelo" ne služi kao metoda kažnjavanja svih onih koji nisu stari, riječ je o kombinezonu koji će pomoći u medicinskim istraživanjima fokusiranima na pomoć starijima. Kombinezon su osmislili znanstvenici EGZB-a u suradnji sa Institutom Meyer-Hentschel iz Saarbruckena. Eckard tvrdi da je nošenje ovog odijela studentima medicine, liječnicima i znanstvenicima puno korisnije nego slušanje Power-Point prezentacije, jer unutar ovog odijela, čovjek doista osjeća to breme godina. Connolly je sama opisala kao je noseći kombinezon osjetila iscrpljenost dok se penjala stepenicama, nije mogla pokupiti kovanicu sa poda bez jakog napora, okretanje glave uzrokovalo je vrtoglavicu, osjećala je pritisak u prsima, a korištenje zglobova bilo je ograničeno.

Ovo odijelo, te sva istraživanja koja ono omogućuje, danas su od osobite važnosti, jer se životni vijek čovjeka produljuje, a samo će Njemačka do 2030. godine imati skoro 30% populacije preko 65 godina starosti.

Pročitajte više