Američki maneken dobio 15,6 milijuna dolara odštete od Nestlea

KALIFORNIJSKA porota dodijelila je 15,6 milijuna američkih dolara odštete manekenu čiju je fotografiju Nestle godinama koristio za reklamiranje kave Tasters Choice bez njegova znanja.

Russell Christoff, bivši maneken iz Sjeverne Karoline, pozirao je 1986. za reklamnu kampanju za Nestle, no mislio je da nije dobio posao - sve dok kupujući u jednoj trgovini 2002. godine nije naišao na svoju fotografiju na šalici za kavu.

"Pogledao sam je i rekao Pa ovo sam ja!", rekao je Christoff novinarima.

Uslijedio je pravni spor s Nestle USA tijekom kojeg je Christoff (58) odbio ponuđenih 100.000 dolara nagodbe tražeći 8,5 milijuna dolara, što je kompanija odbila.

Prošloga tjedna Visoki sud okruga Los Angelesa naložio je Nestle USA da Christoffu plati 15,6 milijuna dolara odštete zbog korištenja njegove fotografije bez njegova znanja i stjecanja profita na njegov račun. Odšteta predstavlja pet posto profita kompanije od prodaje instant kave Tasters Choice u razdoblju od 1997. do 2003. godine.

Nestle je u tom razdoblju prodavao kavu s njegovom fotografijom u Sjedinjenim Državama, Meksiku, Južnoj Koreji, Japanu, Izraelu i Kuvajtu. Kanadska podružnica tvrtke fotografiju je počela koristiti 1986. godine.

Odvjetnik kompanije najavio je žalbu na presudu tvrdeći da je djelatnik koji je izabrao fotografiju mislio da za to ima dopuštenje.

Christoffov odvjetnik tvrdi da je on za kompaniju pozirao u uvjerenju da će mu biti plaćeno 2000 američkih dolara ako fotografija bude iskorištena za promicanje kave Tasters Choice u Kanadi. Kanadska podružnica kompanije fotografiju je, međutim, počela koristiti bez njegova dopuštenja, a Nestle USA ju je uvezao pri redizajnu šalica 1997. godine.

Christoff trenutačno radi kao odgojitelj u vrtiću i jednako je siromašan kao i prije nego što se počeo baviti manekenstvom.

Pročitajte više