Arhitekti iz cijelog svijeta ovu su zagrebačku kuću proglasili najboljom realiziranom stambenom zgradom

Foto: SODAarhitekti

JEDNA zagrebačka obitelj živi u zaista posebnoj kući, a nedavno su to potvrdili međunarodno priznati arhitekti koji su "kući B" dodijelili nagradu za najbolji projekt u kategoriji zgrada za stanovanje.

Nagrada je dodijeljena u sklopu konferencije S.ARCH koja se početkom lipnja održavala u Hong Kongu, a autor kuće, arhitekt Vedran Jukić iz zagrebačkog studija SODAarhitekti, na lokalnom Arhitektonskom fakultetu održao je predavanje o radu studija te o nagrađenom projektu.

Točna adresa kuće B nije poznata, zna se samo da je parcela za gradnju ove obiteljske kuće locirana na obroncima Medvednice, u sjeverozapadnom dijelu Zagreba. Kuća je smještena longitudinalno u smjeru zapad-istok kako bi se maksimalno iskoristile pogodnosti južne orijentacije i omogućio pogled na grad iz svih prostorija.

U prizemlju se nalaze dnevne prostorije, gornji kat je namijenjen za spavanje, a podrum ima servisne funkcije. Organizacija kuće postavljena je oko centralno postavljenog dvoetažnog boravka koji je vertikalno povezan s galerijom gornje etaže, blagovaonicom i kuhinjom u istom nivou te kroz velike staklene stijene s vanjskim prostorima parcele.

Galerija služi kao horizontalna veza između roditeljske spavaonice i dječjeg trakta s prostorom za igru, a s nje se preko gornjeg prozora pruža pogled na grad.

Veliki prozori orijentirani na jug omogućuju ulazak zimskih sunčevih zraka duboko u kuću i njeno pasivno zagrijavanje. Dvoetažni prostor dnevnog boravka akumulira toplinu i distribuira je u ostale zone kuće, dok je ljeti kuća zaštićena od sunca pergolom i pokretnim žaluzinama.

Vedran Jukić diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2006. godine Projektom RE- (Centar za rehabilitaciju ovisnika na Pelješcu), a tijekom studija nagrađen je Rektorovom nagradom, Nagradom Zdenko Strižić i Nagradom za projekt Zagreb Exit East – Nova Andautonija. Od 2016. certificirani je stručnjak za zelenu gradnju.

Studio SODAarhitekti osnovao je 2010. Dobitnik je nagrada na arhitektonskim natječajima i stručnih priznanja među kojima se ističu Centar za autizam i osnovna škola Oporovec u Zagrebu (1. nagrada), Stanica za punjenje električnih vozila (1. nagrada), Tehnološki park – centar kompetencije za obnovljive izvore energije u Varaždinu (2. nagrada), Rekonstrukcija i dogradnja Ljetne pozornice u Opatiji (2. nagrada), Veteranski centar u Daruvaru (3. nagrada) i Tržnica u Zadru (3. nagrada). 

Pročitajte više