Autobus budućnosti: 250 km/h na struju

FUTURE Bus je pogled na skoru budućnost autobusnog prijevoza kako ga vide studenti Tehničkog sveučilišta u Delftu.

Prema projektnom zadatku autobus bi trebao razvijati putnu brzinu od čak 250 km/h, ali tek na specijalno prilagođenim prometnicama. U pravilu se predviđa da bi brzina na postojećim prometnicama bila nešto niža. Ukoliko bi se pak doista krenulo u gradnju novih prometnica, u projektu je navedeno kako bi one posjedovale grijače napajane energijom dobivenom iz solarnih panela.

Autobus je duljine 15 metara i širine 2,5 metara, no ono što ga čini posebnim je visina od tek 1,7 metara. Naime, zbog izuzetno visokih zahtjeva na aerodinamiku bilo je potrebno smanjiti visinu vozila. Konačni rezultat je fascinantan. Koeficijent otpora zraka je među najboljim u cjelokupnoj auto-industriji, iznosi svega 0,20.

Jedan od preduvjeta za omogućavanje promjene odnosa glavnih dimenzija bio je ugradnja nekonvencionalnog pogona. Naravno, izbor je pao na električni sustav pogona ukupne snage 300 kW koji pokreće svih šest kotača. Kao izvor energije ponuđene su dvije solucije, set baterija i gorive ćelije.

Komfor bi trebao biti na vrhunskom nivou. Osim što bi koristio samoprilagodljivi ovjes s unaprijed definiranim postavkama.

Naime, cjelokupna ruta autobusa je pohranjena u memoriju, čime se dopušta ovjesu da se "pripremi" za svaku neravninu. Također, radarski sustav nadzora omogućava otkrivanje bilo kakvih prepreka.

Klasične autobusne stanice nisu predviđene ovim projektom. Dovoljno je naručiti prijevoz mobitelom ili putem Interneta i autobus će se na ruti zaustaviti na unaprijed definiranoj poziciji. Zasad nije definiran broj sjedećih mjesta, ali se kreće od 30 do maksimalno 50 mjesta.

Sve rečeno zvuči pomalo utopistički. No, projekt financira nizozemska vlada, a prvi prototip trebao bi biti dovršen ove godine.

Pročitajte više