Beskućnik Željko nije htio u bolnicu dok ne zbrine svog psa, Slavonci se udružili i pomogli mu

Foto: Facebook

ŽELJKO HANER i njegov pas Đipsi dobro su poznati svim Osječanima koji su se barem jednom zatekli na Trgu Ante Starčevića. Iako je i sam bio bez doma, Željko je iz šahta uz Dravu prije nekoliko godina spasio psića koji mu je postao najbolji prijatelj.

"Budite fer, kliknite šer!

Ako ste ikada prolazili centrom, morali ste ih sresti. Željko i Đipsi... Jedino što na svijetu imaju je prijateljstvo, žive na ulici. S obzirom na Željkovo trenutno zdravlje, hitno mora u bolnicu, što odbija jer Đipsi neće tada imati nikoga. Dok se stanje ne popravi, ovim putem traži nekoga tko bi pričuvao Đipsija. Sve potrebno za njega bit će osigurano te će biti primljen u Azil, ukoliko se boravak u bolnici oduži. Smilujte se ovim najboljim prijateljima, preskočimo Azil, pliz", objavila je prije nekoliko dana udruga Azil Osijek.

Željku je potrebna hitna zdravstvena pomoć i njega jer su mu stopala puna rana zbog ozeblina koje je zadobio spavajući usred zime na otvorenom i zbog pretijesne obuće koju je nosio, a moguće je da ima i dijabetes, piše Glas Slavonije. Kako nema osobnu iskaznicu i sređenu papirologiju, bilo mu je teško ostvariti osnovna prava.

Osječani su pokazali veliko srce. Osnovana je grupa "Pomoć Željku Osijek", a u samo četiri dana pronađen je privremeni smještaj za Đipsija. Potom su građani kontaktirali HZZO, riješeni su mu zdravstveno i dopunsko osiguranje u Centru za socijalnu skrb, a potom mu je pregledana noga u KBC Osijek. Dobio je terapiju, a kupljena je i štaka koja će mu ublažiti bolove pri hodanju.

Osiguran mu je i smještaj u Centru za prihvat beskućnika (Domu sv. Vinka), gdje je nakon dugo vremena konačno prospavao noć u toplom krevetu. Trenutno je u bolnici, gdje će provesti neko vrijeme na liječenju, a građani već traže smještaj u udomiteljskoj obitelji, gdje će moći biti sa svojim Đipsijem.

"Nemam dovoljno riječi za ljude koji su mi pomogli. Oni su anđeli! Sam Bog ih je poslao! Osjećaj je neopisiv. Bit ću im zahvalan do kraja života", rekao je Željko. 

Pročitajte više