Bili smo u restoranu Jamieja Olivera u Beogradu, evo kako je i koliko košta

Foto: Index

JOŠ SMO vam u listopadu prošle godine pisali kako slavni britanski chef Jamie Oliver otvara restoran u susjedstvu, točnije u Beogradu. Riječ je o njegovom lancu Jamie's Italian, čiji restorani već postoje u Brazilu, na Cipru, u Mađarskoj, Indiji, Irskoj, Crnoj Gori, Portugalu, Kataru, Saudijskoj Arabiji i Dubaiju.

Nedavno je svjetlost dana ugledao i ovaj u Srbiji, a sam Jamie Oliver tada je u videu na službenom Instagram profilu poručio da će nuditi "svježe domaće tjestenine, ukusne pizze od kiselog tijesta, predivna predjela i sjajne deserte, kao i mnogo opcija za dijeljenje". Jamie's Italian u Beogradu na Googleu trenutno ima 503 recenzije s dosta niskom prosječnom ocjenom od 4.1.

Jamie u Beogradu na vodi

Beogradski restoran Jamieja Olivera smješten je u sklopu Beograda na vodi (točna adresa je Hercegovačka 14), ogromnog kompleksa koji se i dalje gradi, ali već sada ostavlja dojam kao da je riječ o gradu u gradu - u sklopu kompleksa nalaze se internacionalni vrtić, ogroman šoping-centar, ljekarne, banke, restorani i kafići.

Na spomenutom službenom Instagramu nema puno informacija, no istaknut je link za rezervacije. Mi smo u Jamie's Italian došli u ponedjeljak, bez rezervacije, i to oko 19 sati. Na ulazu, kod male recepcije, već su čekale dvije grupice ljudi, no odustali su kad im je rečeno da će morati brzo završiti s večerom.

Mi smo odlučili ostati. Bilo je nekoliko manjih praznih stolova i vrlo brzo su nas posjeli (iza nas je bio pogled na Savu i zalazak sunca), no uz upozorenje kako moramo pojesti do 20 sati jer od 20:15 imaju puno rezervacija. U restoranu se ne osjeća miris hrane iako je njihova velika kuhinja otvorena, a u njoj kuhaju, kako pišu na svom webu, "jednostavne talijanske radosti s dodirom magije Jamieja Olivera".

Što uopće nude i koliko što košta

Glavni dio jelovnika podijeljen je na sedam dijelova: spuntini (grickalice, to jest zalogaji), antipasti (predjela), primi i secondi (prvi i drugi slijed glavnog obroka), pizze, insalate (salate) te contorni (prilozi).

U zalogaje spadaju masline, caponata i peciva s češnjakom, a stoje po 650 dinara (5.50 eura). Predjela, koja su za dijeljenje, u prosjeku su po tisuću dinara (8.50 eura), a nude se pohane kuglice od lazanja, plate s pršutom ili povrćem, tatarski biftek, kozice s uljem od čilija i češnjaka te bruskete s rajčicom.

Od tjestenina tu su špageti s rajčicom, linguine s kozicama, kremasta carbonara, tagliatelle bolognese, penne votka arrabbiata, raviol s tartufima, lasagne bolognese, a nude i rižoto s tartufima. Cijene ovih jela kreću se od 1155 do 1755 dinara (9.85 do 15 eura).

Piletina Milanese, svinjski kotlet, losos sa salatom od naranče i cikle, pohani celer te dvije vrste burgera na listi su glavnih jela, a cijene im se kreću od 1255 do 2725 dinara (10.70 do 23.25 eura). Pizze koštaju oko 1300 dinara, odnosno 11 eura (San Daniele, Pepperoni Calzone, Marinara, Julietta, Pepperoni, La Bianca, Tricolore i Bologna).

Pripremaju i salate od bresaole, ricotte, cvjetače, avokada, a u prosjeku koštaju kao i pizze. Od priloga su u ponudi krumpirići, palenta, cikla s pestom, pire krumpir s tartufima, salata od rikule te sezonsko zeleno povrće s češnjakom i limunom (oko 600 dinara po porciji, odnosno 5 eura).

Od deserata nude tiramisu, panna cottu s pistacijama, čokoladnu tortu, cheesecake od limuna i biskvitnu tortu od maslinovog ulja s borovnicama, i to po u prosjeku 650 dinara (5.50 eura) za porciju. Na jelovniku imaju i gelato, a tri kuglice koštaju 565 dinara (4.80 eura). Imaju i dječji meni po 450 do 950 dinara za porciju (3.85 do 8.10 eura).

Kokteli (sveprisutni Aperol, zatim Mohito, Negroni, Margarita, Amaretto Sour, Whiskey Sour, Bellini, Espresso Martini, Old Fashioned) stoje u prosjeku po tisuću dinara (8.50 eura), a piva oko 400 dinara, primjerice Heineken preračunato u eure oko 3.50 eura i malo lokalno Zaječarsko 2.50 eura. Vinska lista je dosta duga pa nude 15-ak domaćih i stranih crnih vina, isto toliko bijelih te nekoliko pjenušaca, od 500 do 1000 dinara za čašu (4.30 do 8.50 eura).

Krenuli smo s lazanja-kuglicama

Za predjelo smo odlučili probati Jamie's lazanja kuglice, koje koštaju 850 dinara (7.25 eura), i to je jedna od opcija za dijeljenje, a porcija je za dvoje. Za 10-ak minuta na stol su nam stigle dvije pohane kuglice s unutrašnjošću nalik lazanjama, a sa strane je bešamel umak s parmezanom.

Jelo je bilo dobrog okusa i vrlo blago, tjestenina unutar hrskavog omotača bila je mekana, a bešamel umak fin, pri čemu se dosta osjetio parmezan. Iako je riječ o pohanim kuglicama, jelo uopće nije bilo masno, "poh" je bio tanak i hrskav, ali ipak je malo izdominirao nad cijelim jelom i donekle prekrio okus lazanja.

Sve u svemu - zanimljivo i drugačije jelo čija cijena nije previsoka. Riječ je o starteru koje je na meniju prikazano kao jelo za dvoje, no s obzirom na količinu i veličinu kuglica, možemo to nazvati i degustacijom za dvoje.

Burger s prilogom uključenim u cijenu koji se naplaćuje posebno

Za glavno jelo odlučili smo probati JI burger i kremastu carbonaru.

Burger je bio pristojne veličine i uredno serviran. Meso je bilo pečeno well done, slanina hrskava, a unutra su i sir Valcasotto, crveni luk u reduciranom balzamičnom octu, zelena salata i rajčica. Brioš i umak imaju prilično umjetan okus pa cijelo jelo na kraju odaje dojam običnog cheeseburgera iz McDonald'sa. Cijena burgera je 1455 dinara (12.42 eura), a dolazi s uključenim prilogom po želji, što je istaknuto i na jelovniku.

Odabrali smo čips od palente, koji nas je oduševio, za razliku od burgera. Količinski je došlo oko 7 štapića palente prekrivenih parmezanom i ružmarinom. Izvana su bili hrskavi, iznutra mekani, okus palente se odlično osjetio, a ružmarin i parmezan su svakako pomogli da ovaj prilog postane toliko zanimljiv. Sviđa nam se ideja pripreme palente na ovaj način u zamjenu za klasične pržene krumpiriće.

Ono što nas nimalo nije oduševilo je to što nam je, iako je na meniju pisalo da uz burger dolazi prilog po izboru, na računu koji nismo pogledali na vrijeme palenta naplaćena dodatnih 445 dinara (3.88 eura).

Carbonara koja Talijane tjera na plač

Ok, idemo sada na tzv. kremastu carbonaru, čiji je originalni naziv u restoranu Creamy Carbonara. To, naime, nije prava carbonara, nego u zapadnom svijetu jedna od sad već kultnih izopačenih varijanti ovog rimskog klasika (pisali smo vam već o londonskom restoranu koji je povukao carbonaru s menija jer su se gosti žalili da ne sadrži vrhnje).

Ova Jamiejeva sastoji se od špageta, umaka od ricotte i crnog papra, hrskave pancete i odležanog parmezana, što se dosta razlikuje od inače strogog originala, o čijim sastojcima i pripremi više možete doznati ovdje.

Osim toga, jelo je bilo stvarno kremasto, kako i sam naziv kaže, parmezan se dosta osjetio i na umaku se ne štedi, no zasmetalo nam je što je slanina prilično nezgrapno narezana pa je negdje bilo i malo zagorenih komadića, bilo je i trakica, i sitnih komadića, i kockica. Ne bismo se žalili i da je slanine bilo malo više. Tjestenina nije bila kuhana al dente - bila je mekana i pomalo ljepljiva. Cijena ovog britanskog pokušaja carbonare je 1335 dinara (11.39 eura).

Tijesno i bez duše

Oko 20 sati, kako nam je bilo i rečeno kad smo tek došli, restoran se počeo sve više popunjavati. Ipak, sama atmosfera u restoranu nije bila nešto što bismo si poželjeli. Stolovi su izrazito blizu jedni drugima, nema intimnosti u toj mjeri da ako ispružite ruku, potapšat ćete osobu na stolu do svog po ramenu.

Zapravo i sam raspored stolova podsjeća na McDonald's. Također, ništa u restoranu što se uređenja tiče nije autentično. Nema detalja koji bi podsjetili na Srbiju, ali ni na Italiju s obzirom na to da se zove Jamie's Italian.

Zaključno, možda smo od Jamieja Olivera i njegovog restorana očekivali malo više. Kako je on predvodnik opuštenog, kućnog kuhanja te pomalo neuredno složenih tanjura, ni u njegovom restoranu nismo očekivali perverzno dekorirane tanjure, posteljice i pjenice, ali jesmo barem tračak toga. Također, vrijedi spomenuti i da je veliki ljubitelj i promotor talijanske kuhinje pa mu ova carbonara, a bez prave carbonare na meniju, nije na ponos.

Kuglice na foru lazanja, creamy carbonaru, burger s prilogom od palente te jedno tamno pivo i jedan cider platili smo ukupno 4895 dinara (42 eura), što je manje nego što smo očekivali i generalno smo zadovoljni kad govorimo o cijeni, a na kraju krajeva, donekle smo se i fino najeli.

Pročitajte više