BMW X5 Security: Jači od Magnuma

BLINDIRANA vozila sve su traženija posebno na istoku Europe koja bilježi konstantan rast potražnje za luksuznim limuzinama, pa tako i njihovim oklopljenim izvedbama.

BMW u standardnoj ponudi ima i Security liniju koja obuhvaća serije 5 i 7, te SUV model X5. Potonji je posebno zanimljiv, kako zbog velike popularnosti među poslovnim ljudima kojima je zaštita od oružanog napada nerijetko od egzistencijalne važnosti, tako i zbog činjenice da se radi o vrlo "prohodnom" vozilu.

BMW u slučaju X5 Security garantira VR4 stupanj zaštite, što u prijevodu znači da je kabina u potpunosti neprobojna za kalibre .44 Magnum, .357 Magnum i 9 mm Luger. Najizloženiji dijelovi vozila poput krova dodatno su ojačani, a prozori su opremljeni staklima debelim 22 mm. Također, tu je sustav nadzora kamerom, kao i interna veza s vozačem i centralnim dojavnim sustavom.


 
S obzirom na povećanu masu vozila BMW je bio primoran preraditi ovjes, a ugrađene su i potentnije kočnice. Također, izbor motora je sveden na 4.8-litrenu V8 jedinicu sa 355 KS, koja se odlično nosi s nametnutim zadaćama. Nova izvedba koja zadržava diskretan vanjski izgled u prodaju stiže idućeg proljeća i to po cijeni od oko 120.000 eura.

Za sve koji traže još bolju zaštitu tu je serija 7 Security koja nudi VR6 stupanj zaštite.

Pročitajte više