D&G ponovno kontroverzni

KADA je modna kuća Dolce & Gabbana u pitanju, kontroverzne reklame definitivno nisu rijetkost, a i s novim reklamnim oglasima im je uspjelo ponovno uzburkati javno mišljenje.

Za svoju kolekciju jesen - zima 2007/08 dizajnerski duo kreirao je sliku dominantno-posesivne žene nad golim muškarcem. U želji da se odmaknu od tradicionalnih reklama u kojima se žene tretiraju poput nekog objekta, po nekima su pretjerali. Ženi su dali agresivan i iznimno dominantan izgled.

Prigovori kritičara natjerali su Stefana Gabbanu da objasni smisao reklame: "Budući da su slike uvrijedile nekoga, osjećam potrebu objasniti. Želim naglasiti kako smo predstavili jaku ženu, kao što je to ona danas. Željeli smo umjetnički predstaviti realnost, ali nije bilo nikakve namjere da budemo vulgarni ili povrijedimo bilo čije dostojanstvo". Dodao je kako su fotografije više dio mašte, nego realnosti, te da je bič korišten na nekim fotografijama, tek simbol ženske moći, dok goli muškarci predstavljaju klasičnu ljepotu inspiriranu umjetnikom Michelangelom.

Dolce & Gabbana iznimno su kritizirani u siječnju ove godine zbog kampanje u kojoj su modeli mahali noževima.

Već u sljedećem mjesecu u Španjolskoj su povučeni plakati na kojima je prikazan muškarac koji drži ženu na podu dok to promatra nekolicina muškaraca sa strane.

Tada su upućeni prigovori kako reklama asocira na nasilan seksualni čin, te zapravo prikazuje grupno silovanje.

Ista reklama je zabranjena i u Italiji.

D.N.

Pročitajte više