"Dina za Anđele": Mlada Splićanka sutra će otplivati 20 kilometara za bolesne mališane

Foto: Željana Levačić

MLADA Splićanka Dina Levačić sutra će, na blagdan Svetog Duje i Dan grada Splita, otplivati maraton dug čak 20 kilometara - a sve kako bi pomogla mališanima s poteškoćama u razvoju i djeci invalidima.

U sklopu humanitarne akcije „Dina za Anđele“ ova 20-godišnja studentica Edukacijsko- rehabilitacijskog fakulteta dat će najbolje od sebe kako pomogla onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Dina se plivanjem bavi od 5. godine i dosad je otplivala niz maratona diljem svijeta - svi oni bili su svojevrsna priprema za ovu humanitarnu akciju.

"Humanitarna akcija je moj doprinos boljitku društva, kroz koji želim povezati plivanje koje je konstanta u mom životu već 15 godina i rehabilitaciju kao moje buduće zvanje. Zahvaljujući ljubavi prema plivanju, stakla sam neke trajne životne navike i upoznala ljude koji su na mene djelovali poticajno u svakodnevnom životu. Vidjela sam da i oni plivaju u humanitarne svrhe, pa sam se zapitala zašto ne bi i ja nekom pomogla na takav način. I tako se začela ideja o mojim Anđelima, kojima su potrebna ortopedska pomagala, kako bi njihov život i život njihovih roditelja bio barem u nekoj mjeri jednostavniji. U udruzi mnogo truda i napora ulažu u svoj posao, a najveća nagrada im je njihov osmijeh", rekla je Dina, koja se uz svakodnevne treninge za maraton priprema i na prilično neobičan način.

"Očekujem da će temperatura mora na dan događaja biti oko 16 Celzijevih stupnjeva, a ja ću ga plivati u običnom plivačkom kostimu. Stoga mi ovog trenutka ne preostaje ništa drugo od povremenog tuširanja hladnom vodom", rekla nam je Dina, koju će od starta u Trogiru do cilja u Splitu pratiti brodica i tri kajaka, koji će joj osigurati koridor, ali je i hidrirati.

"Naime, gotovo litru tekućine plivač mora popiti na sat plivanja, kako bi organizam mogao izdržati napor", pojašnjava plivačica, kojoj je najveća želja da akciju podrži što veći broj građana.

"Nadam se da će se što više građana odazvati ovom pozivu i da ćemo na taj način promovirati koliko je potrebna pomoć djeci sa teškoćama u razvoju i da ćemo barem na trenutak potaknuti okolinu na razmišljanje. Ovu akciju svi mogu podržati svojim dolaskom na start ili cilj, gdje mogu donirati svoj prilog prema svojim mogućnostima, a zauzvrat dobiti majicu, kemijsku olovku, suvenire i na taj način pomoći u ostvarivanju što boljih rezultata u radu udruge Anđeli“.

Dini su vjetar u leđa Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet na kojem studira, trener Slaven Šitić i fizioterapeutica Klaudija Tijardović.

"Grad Trogir nam je osigurao binu i razglas, organizirao je dječje vrtiće kao potporu, a puno hvala i Gradu Solinu i gradonačelniku Blaženku Bobanu koji je Dinin potencijal prepoznao još 2014. godine", zahvaljuju se organizatori maratona "Dina za anđele".

Start maratona je u Trogiru ispred kule Kamerlengo u 13:00, a cilj u Splitu, na rivi oko 17:30.

Pročitajte više