Dino Dvornik je posljednjim albumom pokazao zašto je bio kralj hrvatske glazbe

Foto: Andrej Kreutz/PIXSELL

15 GODINA prošlo je otkako je hrvatska glazba ostala bez Dine Dvornika, kralja funka.

>>Danijela Dvornik posvetila objavu Dini: Bili smo mladi, bez love. Slijedili smo snove

Dino je u svojoj dugogodišnjoj karijeri stvorio mnoštvo hitova koji su iz temelja promijenili hrvatsku glazbu. Njegov posljednji album ostat će, međutim, posebno upamćen.

Pandorina kutija nagrađena je s čak sedam Porina i danas je smatraju jednim od najboljih albuma u povijesti hrvatske glazbe. Međutim, dok je album nastajao, Dino se borio s brojnim sumnjama. Naime, na taj album dugo se čekalo. Dino u tom trenutku od devedesetih nije imao veći hit, a od ovog albuma očekivalo se da ponovno pokrene njegovu karijeru.

"Bio je jako nervozan"

"Dino je bio jako nervozan zbog albuma. Nije znao kako će ga publika prihvatiti. Rekao mi je da bi bilo najbolje da umre jer će se tada album najbolje prodavati", rekla je Danijela nakon njegove smrti. Promocija albuma održana je dva mjeseca nakon što je Dino preminuo, a nedovršene pjesme dovršili su njegovi suradnici.

U predgovoru albuma Dino je napisao: "...ako netko misli da je ovo zezanje (seks, drugs and rock'n'roll), nadam se, ovo je misija!!! Pandorina kutija – ispričana svakodnevica jednog života, jednog mog pogleda (osvrta, kritike, ljubavi, hvale i gorčine), smisao života i svrha postojanja. Kada se već otvorila Pandorina kutija, odnosno, kad sam se rodio i kad sam već osjetio prostor, svemir i život... onda neka bude u znaku istine, stvarno stanje... Neka nas osjećaji, ugoda, zadovoljstva, pozitiva miluju, a mi ćemo je jedan drugome prenosit', nesvjesni tog čina. I kad se to sabere u jedno, U TO!!! Nešto što će ostat' I KAD NAS NE BUDE!"

Na albumu je deset skladbi, a producirali su ga Dino Dvornik i Srđan Sekulović. Kao gosti su sudjelovali Davor Gobac, Ivica Krajač, Simo Mraović... Najveći hitovi s albuma su pjesme Hipnotiziran, Pelin i med, Nadahnuće, Sretan Božić, sretna Nova godina te Iden ća ka i moj ćaća.

Iako nije dočekao izlazak svog posljednjeg albuma, Dino je Pandorinom kutijom još jednom uspio ostaviti neizbrisiv trag u hrvatskoj glazbi. Njegov glas mjesecima je vladao radijskim eterima, kao da je Dino još uvijek prisutan, kao da kralj funka i dalje kraljuje scenom.

Ili kako je on sam znao reći: "Bolje živit malo, al ko kralj, nego puno ka ovca."

Pročitajte više